Samfund

'Gud, lever man sådan her': Sjællændere forstår ikke jyder og fynboer

Ny megafonundersøgelse viser stort skel mellem Jylland og København. Alvorligt problem, fastslår forsker.

Fakta: Det delte Danmark

TV 2 Nyhedernes journalist Dorthe Løwendahl Bomann vil gerne i kontakt med læsere, der har eksempler på, hvordan kløften mellem øst og vest er blevet større. Skriv en mail på dolo@tv2.dk eller ring eller skriv en sms til 61 16 41 51

De kan sagtens genkende billedet, morsingboerne. Over et delt Danmark, hvor kløften mellem øst og vest har vokset sig større. Hvor folk fra landet og folk fra storbyerne har sværere ved at forstå hinanden.

En kløft, som TV 2 Nyhederne er taget til Mors for at tale om: En ny Megafonundersøgelse viser nemlig, at mange danskere – og især jyder og fynboer – ikke mener, at dem på den anden side af Storebælt er i stand til at sætte sig ind i deres hverdag.

Kløften er blevet større

I Region Syddanmark er det 29 procent. I Region Midtjylland er det 31 procent. Og i Region Nordjylland er det 48 procent, der ikke mener, at sjællændere og københavnere forstår deres hverdag.

Gud, lever man sådan her, gud, har de sådan nogle store huse. Bruger de også computere? Jeg overdriver ikke, jeg har selv oplevet det

Forsker Michael Böss om kommentarer fra København

Som kommunens socialudvalgsformand konkluderer, da vi møder ham på hotellet i Nykøbing:

Et uland

- Københavnerne synes simpelthen, at det er et uland, når de skal herovre. Og det siger de jo åbent, dem som jeg har mødt ovre i København, lyder det fra venstremedlemmet Henning Sørensen.

Montøren Michael Madsen føler også, at kløften mellem et yderområde som Mors og storbyerne er blevet større:

-Jamen, det er den da. Landsbyerne bliver jo mere og mere affolket, det kan vi jo selv se i vores eget lille område, siger han.

Københavnerne synes simpelthen, det er et uland, når de skal herover

De kender ikke vores liv

Ifølge forsker i national identitet, Michael Böss, fra Aarhus Universitet, er Danmark blevet et land, hvor vi i stigende grad fremmedgør os over hinanden.

- Vi kender ikke til hinanden og hinandens livsvilkår. Vi kommer så sjældent i visse dele af landet, så vi pludselig siger ”gud, lever man sådan her, gud, har de sådan nogle store huse; bruger de også computere?” Jeg overdriver ikke, jeg har selv oplevet det, lyder det fra forskeren Michael Böss fra bopælen i Holstebro.

Jeg tror ikke, der er mange københavnerne, der kommer uden for København, fordi hvis de vil have en uddannelse, kan de få det hele der

Hans Ejner Bertelsen, borgmester, Morsø Kommune, Venstre

Han fortsætter:

- Det betyder, at i visse dele af landet, i yderområderne, der føler man, at dem, der bestemmer, egentligt slet ikke kender vores liv. De har ikke noget empati, og de ved ikke noget om os. Og så er vi på vej til noget alvorligt, fordi så mister vi tilliden til hinanden, mener Michael Böss.

Københavnere lukker sig om sig selv

På Mors mener flere, at især københavnere lukker sig om sig selv. Det er en af årsagerne til, at mange ikke føler, at det østlige Danmark forstår deres hverdag, lyder det:

- Jeg tror, vi er bedre til at forstå, hvordan man lever livet på Sjælland og i Købehavn, end sjællændere og københavnere forstår livet her. Fordi der er så mange af os, der har været ude og er kommet tilbage igen og har levet det liv, som man lever i København og større byer, lyder det fra øens borgmester, Hans Ejner Bertelsen fra Venstre.

Han fortsætter:

- Jeg tror ikke, der er mange københavnere, der kommer uden for København, fordi hvis de vil have en uddannelse, kan de få den der. Og så har de måske svært ved at forstå os, konstaterer han.

Trussel mod demokratiet

Ifølge forsker Michael Böss kan det true vores demokrati, at vi mister tilliden til hinanden:

- Og det kommer til at gå ud over vores velfærdssamfund, fordi vi kun kan være solidariske over for mennesker, som vi virkelig betragter som vores medborgere, vores ligestillede, siger han.

Alligevel er det ikke klynk, man møder på Mors. I stedet gælder det om at sælge sig selv, lyder det.

Klarer tingene selv

- Vi er jo ikke dem, der råber allerhøjest, og det skulle vi måske lave om på og fortælle om det gode, der er heroppe. For vi er jo samtidig dem, der smøger ærmerne op. Bare se hvor mange frivillige vi har. Når vi ikke kan få hjælp andre steder, klarer vi det selv, fastslår Michael Madsen.

TV 2 Nyhedernes journalist Dorthe Løwendahl Bomann vil gerne i kontakt med læsere, der har eksempler på, hvordan kløften mellem øst og vest er blevet større. Skriv en mail på dolo@tv2.dk eller ring eller skriv en sms til 61 16 41 51