Fyret af SuperBrugsen for en kop kaffe
17-Ärig glemte at betale for en kop kaffe til fem kroner. Han blev fyret og er nu sortlistet af Coop.
17-Ärige Buster Hoff fra Odense blev i januar fyret fra sit job som ungarbejder i SuperBrugsen pÄ Vestergade i Odense. Begrundelsen var, at han havde glemt at betale for en kop kaffe til fem kroner. Det skriver Fyens.dk i dag.
- Jeg blev chokeret. Det er rigtigt, at jeg havde glemt at betale de fem kroner for kaffen. Det var dumt, og jeg kunne have fÄet en advarsel. Men det er voldsomt at blive fyret, siger Buster Hoff til TV 2 i et frikvarter fra en time pÄ Odense Katedralskole, hvor han til dagligt gÄr.
Kaldt ind pÄ kontoret
Siden skolestarten sidste Är har Buster Hoff vÊret ansat i SuperBrugsen City pÄ Vestergade i Odense, hvor han arbejdede mellem 8 og 12 timer om ugen. Den omtalte kop kaffe drak han den 3. januar, hvor han havde en sen vagt.
IfÞlge Buster Hoff, spurgte han, om han mÄtte tage en kop kaffe, hvilket han fik lov til med besked om, at han ikke mÄtte drikke den, mens der var kunder i butikken.
EfterfÞlgende sagde en anden medarbejder, at det var dumt at drikke kaffe ved kassen, og mindede Buster Hoff om, at han skulle betale for kaffen, nÄr vagten var slut.
Det glemte Buster Hoff imidlertid - og efterfÞlgende blev et par af hans vagter aflyst, inden han til sidst blev kaldt ind pÄ kontoret og fyret for "manglende betaling for kaffe/kakao", som der stÄr pÄ fyresedlen.
Det kom bag pÄ den 17-Ärige, som selv troede, det var fordi, han var kommet en time for sent til en vagt.
Da han efter fyringen cyklede hjem og talte med sine forĂŠldre, blev de chokeret over, at sĂžnnen var blevet fyret for fem kroner.
Buster Hoffs far ringede til Superbrugen og fik historien bekrĂŠftet. Samtidig fortalte souschefen i Superbrugsen dog, at de havde vĂŠret glade for at have ham som medarbejder, og at Superbrugsen gerne ville give Buster Hoff en udtalelse, hvis han skulle sĂžge job et andet sted.
- Det er et godt eksempel pÄ, at ungarbejdere bliver nedprioriteret. Jeg er ikke sikker pÄ, det samme var sket for en voksen. Det er lidt ubehageligt, siger Buster Hoff, som husker, at han under fyringssamtalen spurgte til, om butikken nu skulle ansÊtte en ny i stedet for ham.
Her henviste chefen ifĂžlge Buster Hoff til, at man havde en bunke med ansĂžgninger liggende.
- Chefen sagde, at han blev nÞdt til at slÄ hÄrdt ned pÄ det. Ellers begyndte alle bare at gÞre det. Men jeg synes, det er mÊrkeligt at antage, at alle stjÊler, hvis de kan komme afsted med det. Det skaber da en vis utryghed pÄ arbejdspladsen, siger Buster Hoff.
En ĂŠrlig fejl eller tyveri
Han understreger, at han synes cheferne var gode og sĂžde.
- Det er ikke ledelsen, jeg er efter. Det er Coops politik som helhed. At de ikke kan se forskel pÄ, om der er tale om en Êrlig fejl eller tyveri. Det er en kÊmpe misforstÄelse i et system, som ellers fungerer ret godt. Det kan jo ikke passe, nÄr man har lavet en Êrlig fejl, at man skal blive straffet pÄ den mÄde, siger Buster Hoff.
Samtidig optrÊder den 17-Ärige nu i Coops navneregister i de nÊste tre Är, fordi han er fyret pÄ grund af tyveri. Og det er nÊrmest det vÊrste, mener Buster Hoff.
Det kan nemlig fÄ betydning, hvis han vil sÞge et andet job i Coop.
- Jeg kan godt gÄ ind i en anden Coop-butik og lÊgge en ansÞgning. Men de kan slÄ mig op i systemet og se, at jeg er blevet fyret for tyveri, sÄ der er en meget stor chance for, at jeg ikke bliver valgt. Andre har mÄske ogsÄ en god ansÞgning uden at have det her pÄ deres navn. SÄ er der nok mere tillid til dem end til mig, siger han.
Dog Þnsker han ikke at lÊngere at arbejde for Coop efter den behandling, han har fÄet.
Kan ikke gradbĂžje tyveri
Hos Coop vil informationsdirektĂžr, Jens Juul Nielsen, ikke udtale sig om den konkrete sag.
- Men det er et princip, at man ikke mÄ tage varer i vores butikker uden at betale for dem. Konsekvensen er en bortvisning, siger han til TV 2.
- Vi kan ikke gradbÞje, om der er tale om et lille eller et stort tyveri. Med 40.000 ansatte vurderer vi, at det er vigtigt at have klare retningslinjer. Det er det mest enkle for alle parter. Vi kan ikke leve med, at smÄtyverier er acceptable, sÄ vi synes, det er en korrekt regel, og det bliver ogsÄ klart kommunikeret ud til medarbejderne.
Jens Juul Nielsen tilfĂžjer, at det er op til lederen i den enkelte butik at tage vurderingen, og at man med en bortvisning oftest vil konsultere den centrale HR-afdeling i Coop.
Forhindrer ikke genansĂŠttelse
Han medgiver, at det ikke er befordrende at stÄ opfÞrt i registret, men understreger samtidig, at selvom man havner i Coops register, betyder det ikke, at man er udelukket fra at blive ansat i en Coop-butik pÄ et andet tidspunkt eller et andet sted.
- Men vi kan se grunden til, hvorfor vedkommende er stoppet. Det giver os et grundlag til for at vurdere forseelsen. Hvis man er taget i en lille forseelse, vil det nok ikke forhindre, at man kan blive ansat igen. Man kan sige det sÄdan, at jo stÞrre forseelsen er, jo mindre er chancen for at blive genansat, siger Jens Juul Nielsen.
InformationsdirektÞren ved ikke, hvor mange personer, der konkret stÄr opfÞrt i Coops register, men henviser til, at andre personer, som stÄr i Coops register for mindre forseelser, siden er blevet ansat i andre butikker.
- Langt de fleste medarbejdere kunne ikke drÞmme om at tage ting uden at betale for dem, men denne sag er bestemt ikke et enestÄende tilfÊlde, slutter han.
Tyveri er tyveri
I HK vil ungdomskonsulent Peter Lykkegaard heller ikke forholde sig til den konkrete sag med Buster Hoff.
- Tyveri er tyveri, og sÄ er det sÄdan set underordnet, hvor lille et belÞb det drejer sig om, understreger han over for Fyens.dk.