Samfund

Seks tips: Undgå høj mobilregning på skiferien

Hvis du vil holde styr på mobilregningen under vinterferien, så følg disse seks råd.

Selvom afgiften på roaming inden for EU-landene nu afskaffes, så gælder det først fra 15. juni 2017.

Så hvis du lige om lidt tager til alperne for at stå på ski, betaler du stadig roaming-tillæg, når du bruger din telefon.

Heldigvis har EU sat loft over roaming-tillæg, og der er også kommet et loft over, hvor mange penge du kan bruge på data i udlandet, så det er slut med at komme hjem fra en dejlig ferie til en chok-regning på mange tusinde kroner fra dit mobilselskab.

Men det er alligevel en god ide at holde øje med forbruget, når du er i udlandet, hvis du gerne vil undgå unødvendige udgifter.

Her har TV 2 samlet seks råd, du med fordel kan have med i baghovedet på vinterferien.  

1. Kend priserne

Indtil 15. juni 2017 betaler du stadig et roaming-tillæg inden for EU’s grænser. I EU har der været loft over tillægget siden 1. maj sidste år, men det er alligevel en god ide at kende priserne.

Så ved du også, at det er billigere at give en kort besked med en sms end at ringe.

  • 46 øre pr. minut for at foretage et opkald.
  • 10 øre pr. minut for at modtage et opkald.
  • 18 øre for at sende en sms.
  • Det er gratis at modtage sms'er.
  • 46 øre pr. megabyte data, du downloader.
  • Mails, mms med mere kan være rigtig dyrt. Tjek priserne på dit selskabs webside.

2. Brug wifi

Slå dataroaming fra og brug i stedet wifi til at tjekke mails og Facebook, når muligheden er der. Det er langt billigere – og oftest også hurtigere afhængig af forbindelsen.

3. Husk dataloft

Indtil afgiften på roaming bliver afskaffet til juni, skal du være opmærksom på, at EU har sat et dataloft på din regning. Det betyder, at der lukkes for dataroaming på din telefon, når du rammer grænsen på cirka 465 kroner.

Dit teleselskab advarer dig på sms, når du har brugt 80 procent af beløbet. Hvis du ønsker det, kan du hæve loftet, mens du er af sted.

4. Tjek dit teleselskab

Hvis du ønsker at kunne benytte din telefon frit i udlandet, så kan du tjekke med dit teleselskab, hvad de kan tilbyde. Nogle selskaber tilbyder roaming til lavere priser end de fastsatte maksimumpriser. Andre tilbyder abonnementer, der giver mulighed for at tilkøbe fri roaming.

Teleselskabet 3 har 3likehome i de fleste af deres abonnementer, hvilket betyder, at kunderne ikke skal betale ekstra for at bruge mobiltelefonen i 47 lande. Men andre teleselskaber har lignende tilbud. Så tjek med dit eget, inden du tager af sted.

5. Drop din smiley

En sms er billigere end et telefonopkald, men du skal være opmærksom på, at meget lange sms’er også kan blive dyrere. En standard sms fylder 160 tegn, så hvis du overskrider det, betaler du for to sms’er.

Hvis du bruger emojis er det dyrere, fordi beskeden kan blive til en mms, som koster mere end sms. Hvis den ikke bliver sendt som mms, kan du komme ud for, at smileyen fylder rigtig mange tegn, og én sms derfor bliver til mange.  

6. Pas på uden for EU

Holder du vinterferien uden for EU, skal du være særligt opmærksom på priserne på data, opkald, sms og mms, da det kan være langt dyrere. Din danske mobiludbyder har pligt til at oplyse dig om priserne. Du modtager som regel en sms, når du ankommer til landet.

Du kan vælge at slå din telefonsvarer fra. Hvis du får en besked på telefonsvaren, så betaler du for to opkald. Hvis du oveni købet tjekker beskeden, så betaler du for et tredje opkald.

Du kan også slå synkronisering fra, så undgår du, at din telefon automatisk opdaterer apps, mens du er på et dyrt netværk.