Samfund

Derfor skal du ikke glæde dig for tidligt over fri roaming

Ny EU-aftale gør det billigere at bruge mobilen i udlandet. Men det kan få konsekvenser for forbrugerne, advarer telebranchen.

Danske forbrugere risikerer at få dyrere mobilabonnementer, selvom det bliver billigere at bruge telefonen i andre EU-lande, når afgifter for roaming bliver afskaffet 15. juni.

Med den nye aftale skal mobilkunder ikke betale ekstra for at bruge deres telefon i andre EU-lande.

Men når en dansk kunde bruger sin telefon i eksempelvis Spanien, skal kundens danske teleselskab betale et beløb til det spanske teleselskab for, at den danske kunde kan bruge det spanske net.

Det betyder, at telesleskabet nu hænger på den regning, som før havnede hos kunden. Derfor vækker aftalen ikke glæde hos de danske teleselskabers brancheforening, Teleindustrien (TI).

- Problemet er, at nu har man politisk besluttet, at det skal være billigere for forbrugerne, men man har sådan set ikke fjernet årsagen til, at det har været dyrt for forbrugeren. Og det vil sige, at så er der stadigvæk en regning, der skal betales, siger Jakob Willer, direktør i TI.

Konsekvenser for forbrugerne

Når teleselskaberne får en ekstra regning, så får det konsekvenser for forbrugerne, vurderer Jakob Willer. Han nævner fire mulige konsekvenser.

Teleselskaberne kan vælge at tage pengene fra deres investeringsbudget. For forbrugerne kan det betyde, at selskaberne har færre penge til at lukke mobilhuller.

En anden konsekvens kan ifølge Jakob Willer være, at teleselskaberne laver abonnementer, som man kun kan bruge i Danmark, men ikke i udlandet.

- Det kan vi sagtens komme til at se. Så kan vi også komme til at se abonnementer med generelt set lavere datapakker, siger han.

Det vil sige, at kunden kan bruge sin telefon i udlandet, men at kunden har mindre data til rådighed. 

Endelig nævner Jakob Willer, at en konsekvens kan blive generelt højere priser på abonnementer.

- Rammer forbrugerne i nakken

Steen Jørgensen er redaktør på tjekmobilpriser.dk, som er et online medie, der sammenligner priser på tværs af telebranchen. Han peger på de samme konsekvenser for forbrugerne som Jakob Willer.

- Det er besnærende, at man frit kan bruge sit mobilabonnement i for eksempel Spanien, at man ikke skal betale ekstra for det. Men det kommer til at ramme forbrugerne i nakken, siger han.

Ny EU-aftale for roaming får konsekvenser for forbrugerne, vurderer redaktør på telepristjek.dk.

Han peger ligesom Jakob Willer på, at regningen bare havner hos teleselskaberne, som så skal forsøge at finde pengene andre steder. Han nævner, at selskaberne eksempelvis kan hæve prisen til seks-syv kroner for opkaldsforsøg i udlandet.

- Men det kan også betyde, at de mobilabonnementer man har til dagligt herhjemme, kommer til at stige betragteligt i pris, siger han.

Skal godkendes endeligt

Aftalen, der skal endeligt godkendes af ministerrådet og Europa-Parlamentet, betyder at tale og sms som udgangspunkt ikke må koste ekstra i udlandet. Det samme vil gælde for dataforbrug op til en hvis mængde.

Mængden af data, som man får ret til at bruge i udlandet uden merbetaling, vil afhænge af det enkelte abonnement.

De såkaldte engrospriser, som teleselskaberne skal betale hinanden for brug af netværk i andre lande, vil falde gradvist frem mod 2022. Fra juni til december 2017 er prisen 7,7 euro (cirka 57 kroner) per gigabyte. I 2022 er prisen faldet til 2,5 euro (cirka 18 kroner) per gigabyte.