Samfund

Skrev rapport om landet uden at forlade lufthavnen

En rapport skrevet fra en lufthavn bruges til at sende somaliere ud af Danmark.

Da de danske udlændingemyndigheder i 2015 rejste til Somalia for at undersøge forholdene i landet med henblik på at kunne sende somaliske flygtninge i Danmark hjem, var det for farligt for de danske embedsmænd at blive mere end én dag i Somalia, og de skulle blive i lufthavnen. Det skriver Politiken onsdag.

Rejsen mundede ud i en rapport om sikkerhedssituationen i landets hovedstad, Mogadishu, skrevet af de danske embedsmænd, der aldrig kom uden for lufthavnsområdet i Mogadishu.

'Af sikkerhedsmæssige årsager blev delegationen rådet til kun at besøge Mogadishu en dag og begrænse opholdet til Mogadishu International Airport-område', står der i rapporten.

Rapport bruges til at inddrage opholdstilladelser

Den rapport bliver nu anvendt som en af begrundelserne for at inddrage somalieres opholdstilladelser og udvise dem til Mogadishu. Og det bør give stof til eftertanke, siger Eva Singer, asylchef ved Dansk Flygtningehjælp:

- Selv om der kan være forskel på, om det er somaliere, der kender området og sproget, eller en dansk delegation, der rejser til Somalia, er det jo et tydeligt tegn på, hvor farligt det er. I forlængelse af alle de andre oplysninger, der er om situationen i Somalia, er det problematisk, at man bruger den her rapport til at begrunde udsendelse, siger Eva Singer til Politiken.

Som Politiken skrev i sidste uge, har Udlændingestyrelsen afgjort, at foreløbigt fire somaliere skal have inddraget deres opholdstilladelse og sendes hjem trods advarsler fra FN. De fire er ud af en pulje på omkring 800, som skal have genbehandlet deres opholdsgrundlag.

Kan ikke bruges til noget

I behandlingen af sagerne bliver rapporten brugt som en af de centrale kilder til at konkludere, at forholdene i Somalia er forbedret, og dermed til at kunne inddrage opholdstilladelser. Blandt andet nævnes den som en af tre rapporter i brevene til de fire somaliere, der skal udvises.

Ifølge Peter Albrecht, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), er det bekymrende, at Udlændingestyrelsen overhovedet lægger vægt på den danske rapport.

- Selvfølgelig kan man ikke sige noget efter en enkelt dag i Somalia, siger Peter Albrecht til Politiken.

Styrelse vil ikke give interview

Udlændingestyrelsen har efter to dages henvendelser ikke ønsket at stille op til interview og svarer heller ikke direkte på de spørgsmål, Politiken har stillet. Men styrelsen skriver i en mail, at det »ikke giver mening at fokusere på en enkelt rapport i baggrundsmaterialet«, og at alle oplysninger, rapporter og domme indgår i behandlingen af sagerne.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der er ansvarlig for Udlændingestyrelsen, ønsker heller ikke at stille op til interview.

Hun oplyser dog i en e-mail, at hun stoler »fuldt og helt« på Udlændingestyrelsens vurdering af sikkerheden i Somalia.