Se kortet: Så meget er studerendes husleje steget

16x9

De studerende er pressede i jagten på en studiebolig, for huslejen stiger og stiger - med over 20 procent nogle steder.

Onsdag er store studiestartsdag.

Derfor er mange studerende på jagt efter et sted at bo.

Og den jagt er bestemt ikke blevet nemmere af, at huslejen for værelser og lejligheder i de store danske studiebyer er steget markant siden 2014.

- Flere og flere betaler hele deres SU bare i boligomkostninger, siger Sana Mohin Doost, der er formand for De Studerendes Fællesråd.

I sommer kom det frem, at hver fjerde studerende bruger hele deres SU eller mere på at betale for et sted at bo. Det viste en undersøgelse foretaget af Analyse og Tal for Danske Elever og Studerendes Kollegieråd.

- Derfor er det er et problem, at man i de store byer ikke bygger hurtigt nok.

Steget med 20 procent

Siden 2008 er antallet af studerende steget med mere end 30.000, og det øger presset på lejligheder i de store studiebyer Aalborg, Odense, Aarhus og København.

Det kan man se på en af de største danske hjemmesider for boligformidling, Boligportal.dk, der har undersøgt huslejerne på lejligheder på deres side. 

Der kan man se, at huslejen for en 1-værelses lejlighed i København i gennemsnit er 6500 kroner om måneden. Det er 19 procent højere end for bare to år siden.

I Aarhus er huslejen 16 procent højere og koster i gennemsnit 5000 kroner om måneden.

TV 2 har set på priserne for et værelse og giver dig her et overblik over, hvad det koster i Danmarks fire store danske studiebyer.

Se hvor meget huslejen er steget i din by

Mange flere vil bo i storbyen

En afgørende forklaring på de voldsomme stigninger i huslejen et sted som Boligportalen.dk er manglen på små lejligheder i storbyerne. Specielt i København.

- Der er ikke blevet bygget nogen små lejligheder i meget lang tid. Boligbyggeriet er nede på et niveau som under 2. Verdenskrig, mens befolkningen i storbyerne vokser, foklarer Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

Derudover har København og Aarnus den højeste andel af singler i Danmark, og dermed er der for alvor for få hjem til dem, der ønsker at finde et.

Med et boligmarked, der er stadig mere presset, er det nemt for udlejere at skrue priserne på deres værelse eller lejlighed i vejret. Og det ser ud som om, at studerende skal regne med en stadigt stigende husleje fremover.

- Alle prognoser peger på, at presset vil vokse i Aarhus, Aalborg og i nogen grad i Odense. Men det bliver grimt i København, siger han.