Føler sig snydt af tvivlsomme indsamlinger: Nu skal der gribes ind
Myndighederne vil ændre loven for at sætte en stopper for tvivlsomme indsamlingsforeninger.
Det skal ikke længere være muligt at samle massvis af penge ind fra virksomheder uden at skulle aflægge regnskab. Sådan lyder det fra de velgørende foreningers egne rækker og den myndighed, som kontrollerer indsamlinger i Danmark.
Det sker efter, at TV 2 har fortalt historien om Foreningen for Danske Kræftramte Børn, der lige nu bliver efterforsket af politiet - og som via en undtagelse i indsamlingsloven, hverken skal have godkendt sin indsamling af Indsamlingsnævnet eller aflægge regnskab, så man kan kontrollere om de mange penge nu også bliver brugt til det formål, som de er indsamlet.
Det sker fordi foreningen udelukkende samler penge ind fra virksomheder og ikke også private.
Men flere har i TV 2’s dækning anklaget foreningen for svindel, fordi det er uigennemsigtigt hvor mange af de indsamlede midler, der egentlig går til kræftramte børn. Og det er en god idé stoppe den slags, mener en af dem, der føler sig snydt - Trine Hinrup, der er selvstændig erhvervsdrivende og fra Nørresundby.
Det er simpelthen så usmageligt
Hun var ikke i tvivl, da Foreningen for Danske Kræftramte Børn ringede hende op - hendes datter har nemlig været ramt af sygdommen.
- Jeg ved, hvor meget de børn må undvære, og hvor meget de har brug for, at der sker noget ekstra i deres liv. Det betyder alt, og derfor gav jeg med det samme, siger Trine Hinrup til TV 2.
Hun donerede 2.000 kroner til foreningen, men det fortryder hun i dag:
- Det er simpelthen så usmageligt. Det er nok det værste, man kan byde mig. At man lukrerer på, at man skal have penge ind til syge børn.
Skal ikke redegøre for pengene
Trine Hinrup er ikke den eneste erhvervsdrivende, der har støttet foreningen og nu er utilfreds.
- Jeg synes, det er usmageligt, at man lukrerer på sygdom og død, siger bedemand Jette Nielsen fra Aalborg. Hun meldte foreningen til politiet sidste år.
I løbet af januar i år har foreningen lagt fire historier op på deres hjemmeside, hvor man kan se, at de har doneret eksempelvis legetøj til kræftramte børn i Danmark. Men hvor stor en procentdel af alle de indsamlede midler, der går til kræftramte børn fremgår ingen steder på deres hjemmeside. Det fremgår heller ikke, hvor mange penge, de har samlet ind fra danske virksomheder.
For når man kun samler ind hos firmaer og ikke hos private, er man i dag ikke forpligtet til at gøre rede for, hvad pengene bliver brugt til.
Indsamlingsnævnet mistænker foreningen for fusk
Det er noget, den kontrollerende myndighed nu opfordrer til at ændre. De mistænker også foreningen for fusk.
- Det vi har set med den her forening, hvor der bliver spekuleret i undtagelser i loven, gør, at der ser ud til at være grund til at ophæve den, siger jurist og formand i Indsamlingsnævnet, Christian Lundblad, til TV 2.
Også indsamlingsorganisationernes brancheforening så gerne, at hullet i loven blev lukket. Ellers kan de små firmaer udnyttes, lyder det.
- De små virksomheder er sårbare, fordi de måske ikke har ressourcer til at foretage en kontrol af de her forslag om donationer, lyder det fra Robert Hinnerskov, som er generalsekretær i Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation.
Justitsministeriet siger her til eftermiddag til TV 2, at de nu vil se nærmere på sagen.
TV 2 har i dag forsøgt at få en kommentar fra Foreningen for Danske Kræftramte Børn, men de er ikke vendt tilbage.