Samfund

Dansk par skulle være fløjet til USA onsdag: - Det er så trist

Haniel og Bastian Khamseh Møller skulle være fløjet til USA på onsdag, men det har præsident Trumps indrejseforbud sat en stopper for.

Haniel og Bastian Khamseh Møller skulle have været til USA på onsdag. Begge har danske pas og er født i Danmark - den ene af danske - den anden af iranske forældre. Derfor gik Haniel Møller i dag på den amerikanske ambassade med både sit danske og sit iranske pas - og det blev et klart nej til at rejse.

- Jeg fik egentlig ikke nogen yderligere forklaring. Jeg har prøvet at læse mig frem til det meste. Det virker ikke som om, at de ved særlig meget på ambassaden, siger Haniel Khamseh Møller til TV 2.

- Jeg synes, at hele situationen er så trist. At Trump i sin position finder, at det her er så vigtigt. Jeg kan ikke se det vigtige i det, når der er så meget andet, lyder det fra Haniel Khamseh Møller.

Svært at få klar besked

Udenrigsministeriets Borgerservice har i dag modtaget henvendelser fra over 100 danskere, der er i klemme i de nye amerikanske regler - regler som Udenrigsministeriet endnu ikke har kunnet få præciseret af de amerikanske myndigheder.

- Vi presser på over for amerikanerne. Det gør flere andre europæiske lande også. For at få klarhed over reglerne og for at sikre at de regler, der rammer danskerne, bliver så lempelige som muligt, siger Rene Dinesen, der er chef i Udenrigsministeriets Borgerservice.

Har du oplevet en så usikker situation før i forhold til indrejse til et andet land – i det her tilfælde USA?

- Nej, det kan jeg ikke prale med. Det er en ret uklar situation, siger Rene Dinesen til TV 2.

Kan ikke besøge sin storebrors grav

I Greve bor dansk-irakiske Burhan Berzingi. Han frygter, at han nu ikke længere kan besøge sin storebrors grav i USA. Storebroderen arbejdede som tolk for den amerikanske hær og for Udenrigsministeriet.

- Han elskede landet og gjorde alt, hvad han kunne for at tjene landet på en fornuftig måde, så i mine øjne var han en helt, siger Burhan Berzingi.

Han besøgte graven sidste år og vil gerne tilbage i år. Men han tror ikke, at chancen for at det kan lade sig gøre er ret stor.

- Jeg synes, det er umenneskeligt. Det rammer rigtig mange mennesker, som ikke har noget med terrorisme at gøre. Det er fuldstændig umenneskeligt.

Haniel og Bastian Khamseh Møller har forsøgt at få deres flybilletter refunderet hos Norwegian, men her er beskeden, at de skal flyve til USA - og blive afvist - for at få pengene igen.