Samfund

Lundbeck vil teste ny metode til behandling af Parkinsons og Alzeimers

Antistoffer fra hajer skal bruges til behandling af blandt andet Alzheimer og Parkinsons.

Medicinalselskabet Lundbeck kan være på vej med en ny metode til behandling af hjernesygdomme som Parkinsons og Alzeimers ved hjælp af hajer.

Den slags sygdomme er svære at behandle, fordi mennesker er udstyret med en blod-hjerne-barriere, som er hjernens værn mod giftstoffer.

Det er normalt en god ting, men den spærrer også for næsten alle lægemiddelstoffer til behandling af hjernesygdomme.

Men det vil Lundbeck undgå med en ny metode, hvor antistoffer fra hajer kobles sammen med antistoffer fra mennesker. Lundbeck bruger antistoffer fra nursehajer - en bundlevende haj, som normalt bliver omkring tre meter lang. 

- Den store udfordring, når man laver lægemidler til at behandle sygdomme i centralnervesystemet i hjernen, er at få lægemidlerne transporteret ind i hjernen. Og det, vi har opdaget ved at bruge antistoffer fra hajen, er, at de kan bruges som transportører, således at lægemiddelstoffet kan transporteres ind i hjernen og passere blod-hjerne-barrieren, når vi skal behandle sygdommene, siger Lundbecks forskningsdirektør Kim Andersen til TV 2.

Et af de første immunforsvar

Hajer var blandt de første skabninger på jorden til at udvikle et immunforsvar, og hajens blod har derfor mange antistoffer. Men hajers antistoffer er også mindre end menneskers og derfor velegnede til at transportere lægemiddelstoffer ind i hjernen.

I fremtiden kan det måske være med til at kurere sygdomme, som vi i dag har svært ved at kurere.

- Målet med de her behandlinger er at kunne stoppe sygdomsprogressionen, sygdommens fremadskriden, for eksempel i Parkinsons syge eller Alzheimers syge, således at man kan stoppe sygdommen og ikke bare behandle symptomerne, som man gør i dag, siger Kim Andersen.

Der bliver allerede lavet forsøg på mus, men inden for et til tre år håber Lundbeck at kunne teste metoden på mennesker.

- Herefter er der selvfølgelig en lang afprøvning, som måske varer 5 til 10 år, før det kan komme på markedet, siger Kim Andersen.