Overraskende melding fra forskere: Brug mere emballage - det er godt for miljøet
Emballage er med til at mindske madspild, og skader ikke miljøet i nogen nævneværdig grad, mener danske forskere.
Mange danskere tror, at emballage er den store miljøsynder, når det gælder vores madvarer. Men sådan forholder det sig faktisk ikke.
Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har nemlig fundet ud af, at emballage ikke skader miljøet i nogen nævneværdig grad. Forskerne har fundet frem til, at emballage faktisk kun udgør under én procent af en madvares samlede miljøbelastning.
- Danske forbrugere har en vrangforestilling om, hvad der er godt for varerne og for miljøet. Uden emballage ville vores fødevarer holde kortere tid, og madspildet, som er stort, ville være endnu større, siger Søren Rahbek Østergaard, der er emballageekspert på Teknologisk Instituts afdeling for emballage og transport, til Samvirke.
Derfor lyder forskernes råd, at du trygt kan bruge mere og bedre emballage, da det kan mindske madspild og i sidste ende skåne miljøet.
Produktion er den største miljøsynder
Forskerne har set på, hvordan den enkelte madvare påvirker miljøet. De har undersøgt forskellige faktorer som produktion, transport, køling, madlavning og emballage.
DTU’s beregninger viser, at knap 70 procent af klimabelastningen sker ved produktionen af maden. Her er det eksempelvis fremstilling af dyrefoder, anvendelse af landbrugsareal, vanding og gødning, der tæller med på de negative sider i miljøregnskabet. Omkring 30 procent af den samlede klimabelastning er forbundet med forarbejdning og køling af den færdig madvare – altså energiforbrug i industrien, supermarkeder og hjemme hos forbrugeren. Kun omkring én procent af den negative miljøpåvirkning kommer fra emballagen.
- Emballage har ikke nogen praktisk betydning, når man udregner den samlede miljøbelastning ved vores madvarer. Den største belastning af miljøet sker i produktionsfasen, og kan man forebygge madspild, har det potentielt store samfundsmæssige gevinster – både miljømæssigt og samfundsøkonomisk, siger Thomas Fruergaard Astrup, der er professor på DTU Environment til Samvirke.
Altid en miljøgevinst ved at mindske mængden af emballage
Thomas Fruergaard Astrup peger dog på, at der altid er en miljøgevinst ved at mindske mængden af emballage eller bruge en mere miljøvenlig form for emballage. Men finder man emballage, der medfører, at færre madvarer spildes, er det i langt de fleste tilfælde bedre at anvende emballagen end at undgå emballage.
Madspild er nemlig en langt større miljøsynder end emballage. FN’s fødevare- og landbrugsorganisation anslår, at over 1,3 milliarder tons madvarer smides ud i verden hvert år. Herhjemme i Danmark går op mod en fjerdedel af vores mad tabt i køleskabet, fordi vi glemmer vores rester eller smider mad ud, fordi vi ikke når at spise den. Enten er pakkerne for store, eller også holder emballagen ikke maden frisk længe nok, skriver Samvirke.
For at komme problemet til livs arbejder forskere verden over på at udvikle den perfekte emballage, der både holder maden frisk længere og er bedre for miljøet, end emballage er i dag.