Samfund

Kilde afslører: Forsvaret har brugt millioner på 'falske' regninger

Forsvaret har i en årrække betalt for meget for transport af udstyr til nogle af landets største transportvirksomheder.

På en rasteplads et sted i Danmark møder vi en ansat i Forsvaret. Den ansatte har kontaktet TV 2’s gravegruppe for at fortælle sin historie om regninger, som Forsvaret slet ikke skulle have betalt.

Kilden risikerer sit job ved at tale med TV 2, men frustrationerne har bygget sig op, og nu er der ingen vej tilbage.

- Mit ego kan ikke være med til alle de her unddragelser og alle de her systematiske fejl, som Forsvaret gang på gang bliver ved med at foretage. I det her tilfælde har vi bare et sort hul på transportområdet, siger kilden til TV 2.

Den ansatte fortæller om en ledelse, der accepterer, at der hovedløst bliver betalt regninger, der er fyldt med fejl og som koster Forsvaret dyrt. En viden, som kilden ikke længere kan sidde overhørig.

Fejlagtige regninger for over ti millioner kroner

TV2 har på baggrund af henvendelsen fået aktindsigt i en række af Forsvarets såkaldte kreditnotaer. En kreditnota er populært sagt det omvendte af en regning - altså et dokument som viser tilgodehavender.

De tilsendte kreditnotaer bekræfter historien om, at Forsvaret i flere år har betalt for meget for transport.

Typisk er der tale om transport af militært udstyr fra for eksempel USA til Danmark. Her har private transportører sendt forkerte regninger til Forsvaret. 

Forsvaret har så betalt regningerne uden at kontrollere dem ordentligt.

Ifølge aktindsigten og de tilsendte kreditnotaer, er der tale om fejlagtige regninger for over ti millioner kroner siden 2012.

Blandt andet har transportfirmaerne DSV og Leman sendt adskillige regninger for transport afsted, som enten har været fejlbehæftede eller på for høje beløb. 

Ekspert: usædvanligt og urimeligt

TV2 har bedt Per Nikolaj Bukh, Professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, se dele af aktindsigten igennem. Han kalder det usædvanligt, at Forsvaret har betalt regninger uden at kontrollere, om de rent faktisk skulle betale dem for så efterfølgende at prøve at få pengene retur.

- Det, at der sker gentagne fejl, og at man ikke får rettet op på procedurerne - eller sætter kontrol ind, det er selvfølgelig usædvanligt og helt urimeligt. Man har i det offentlige en særlig forpligtelse og endda lovmæssige krav til at være sparsommelig. Det er jo skatteborgernes penge, det handler om, siger Per Nikolaj Bukh.

Forsvaret: der er sket fejl

Overfaktureringen er blandt andet foregået i afdelingen FDD (Forsvarets Forsyning, Depot og Distribution) 

I et skriftligt svar til TV 2 erkender Forsvaret, at der er sket fejl, og at de har betalt regninger, de ikke skulle betale. Men den ansvarlige major i FDD, Michael Guy Diemar, er ikke meget for at indrømme, at der er sket fejl.

- Hvorfor betaler i regninger, som i ikke skal betale?

- Jamen, det gør vi jo heller ikke.

- I betaler jo for noget, i ikke skulle betale.

- Ja, men det kræver jo, at man opdager fejlen. Ligesom når du går ind i supermarkedet, så skal du opdage, at der fejlagtigt er konteret en mælk for meget.

- Jamen jeg tjekker da, at jeg betaler for det, jeg skal. Og det går jeg da også ud fra, at Forsvaret gør?

- Det er også det, man bliver opfordret til, og det er også det, vi gør - og vi gør det efter bedste evne. Når vi så opdager en fejl, så retter vi op på vores procedurer, således at vi fremadrettet ikke laver den fejl igen, siger major Michael Guy Diemar.

Leman vil ikke betale 330.000 kroner tilbage

I 2015 og 2016 har Forsvaret betalt 830.000 kroner for meget til Leman Transport. Leman er ikke kontraktligt forpligtet til at betale pengene tilbage, fordi Forsvaret har indført en tre-måneders frist i deres kontrakter, hvor alle opkrævninger, der ligger længere tilbage end tre måneder, ikke kan føres tilbage.

Men i et forlig med Leman lykkedes det Forsvaret at få 500.000 kroner retur. Der mangler altså 330.000 kroner.

Leman, der er en af danmarks største transportvirksomheder, vil ikke stille op til interview og forklare, hvorfor de ikke vil tilbagebetale alle de penge, de fejlagtigt har opkrævet. De erkender dog, at de har sendt forkerte regninger til Forsvaret.

I har jo opkrævet 330.000 kroner, som I ikke har betalt tilbage. Det er offentlige penge, så jeg synes da I skylder en forklaring?

- Vi ser ikke nogen grund til at stille os frem, så giver det bare øget fokus på det. Vi er godt klar over, som jeg også har skrevet til dig, at vi har lavet en menneskelig fejl, siger Birgitte Hansson, kommunikations- og marketingsmanager hos Leman.

- Men der er jo ikke nogen, der forhindrer jer i at betale alle pengene tilbage?

- Forsvaret har bedt os om at betale 250.000 kroner tilbage (for meget opkrævet i 2015, red.), og det har vi gjort. 

Så må vi bare leve med, at de 330.000 kroner er forduftet ned i Lemans kasse?

- Vi har betalt det tilbage, som Forsvaret har bedt os om at betale tilbage. 

- Okay, du svarer det samme på mine spørgsmål, kan jeg høre.

Forsvaret: gør vi det godt nok?

Major Michael Guy Diemar fra FDD siger til TV 2, at han er godt tilfreds med, at det er lykkedes Forsvaret at hente de 500.000 kroner ud af 830.000 kroner, de har betalt for meget. 

- Ville det ikke være smartere, at I tjekker de regninger, I betaler grundigt igennem, inden I betaler dem, så I ikke står og skal hente pengene ind bagefter?

Det er sådan set også det vi, gør. Og så kan du så sige, gør vi det godt nok? Det kan man altid diskutere. I de tilfælde hvor vi ikke gør det godt nok, går vi ind efterfølgende og ser på, hvad der gik galt, således at vi efterfølgende kan gøre det bedre fremadrettet, siger major Michael Guy Diemar.

Forsvaret: det er komplekst

Ud af de mere end ti millioner, som enten er betalt på baggrund af fejlagtige regninger, eller simpelthen opkrævet for meget siden 2012, er det lykkedes Forsvaret at få de fleste penge tilbage. Det er sket, fordi de har opdaget, at noget var galt. Men hvor mange fejlagtige regninger, Forsvaret ikke opdager, er i sagens natur svært at spå om. 

Major Michael Guy Diemar forklarer, at Forsvaret årligt har tusindvis af forsendelser, som bliver foretaget af private transportører, og at afregningen ofte kan være indviklet. 

- Det er jo således, at der er ret mange delelementer i de fakturaer, vi får. Det er komplekst og på et tidspunkt havde vi nogle medarbejdere, som ikke havde fået den uddannelse, der skulle til, som man kun kan få i USA.

- Men det er vel dit ansvar, at de har den rigtige uddannelse, så de her fejl ikke sker?

- Det er korrekt. Men det er også mit ansvar, at vi har folk nok til at gennemføre driften herhjemme, siger majoren.

Kilde: frygter det kun er toppen af isbjerget

Forsvaret har altså fået de fleste pengene tilbage fra transportørerne, men ifølge den anonyme ansatte, TV 2 har talt med, er der stadig masser af fejludbetalinger, som forsvaret endnu ikke har opdaget. Og som det for længst er for sent at opkræve.

- Kontrol er der slet ingen af. Jeg tror, der er fem speditører nede i Skrydstrup, der sidder og laver de her kontroller. Det er jo slet ikke medarbejdere nok. Altså man har skåret så meget ind til benet, at der ikke er medarbejdere nok, som laver den her kontrol, siger den ansatte i Forsvaret.

Major Michael Guy Diemar erkender, at bemandingen i perioder har været for lav. Han har dog ikke planer om at styrke kontrollen lige nu.

- Der er den kontrol, som vi til stighed vurderer er tilstrækkelig. Hvis vi på et tidspunkt vurderer, at nu er den ikke tilstrækkelig, så sætter vi flere kræfter ind, afslutter Michael Guy Diemar.

Pengene bedre brugt på øvelser

Den anonymne ansatte håber nu, at forsvaret fremover kun betaler de regninger, de rent faktisk skal betale. 

- Det er jo voldsomt. Det er jo enorme summer, vi kunne have brugt til øvelser eller andet, som ville give forsvaret mere gavn, og som ville give os værdi i, i stedet for bare at kaste efter nogle transportører.

Kontakt TV 2's gravegruppe 

Kender du til sagen om overfakturering i forsvaret, eller har input om lignende forhold andre steder hører vi meget gerne fra dig. Skriv til TV 2's gravegruppe på: snyd@tv2.dk