Operation X

Samler penge ind til kræftramte børn: Det lugter langt væk af fup og svindel

Sammenslutningen af indsamlingsorganisationer advarer mod at støtte en forening, der hævder at samle penge ind til kræftramte børn.

Operation X undersøger, om der snydes med indsamlinger i velgørende organisationer. Har du specifik viden om Foreningen for Danske Kræftramte Børn eller kender du til andre foreninger, som du mistænker for at snyde, så skriv til X@tv2.dk.

Hjælp Operation X

Hjælp Operation X med at finde ud af, hvor mange penge, som Foreningen for Danske Kræftramte Børn har samlet ind. Har du doneret, så send din betalte faktura til X@tv2.dk.

En velgørende forening, der kalder sig ’Foreningen for danske kræftramte børn’ hævder at samle penge ind til syge børn. Men flere danskere beskylder foreningen for ren fusk.

Indsamlingsorganisationernes brancheforening (ISOBRO) advarer nu direkte mod at donere penge til foreningen.

- Mit umiddelbare indtryk med de informationer, jeg har fået forelagt i dag, det er, at der mangler så meget, at jeg ikke er tryg ved at anbefale nogen at give penge til organisationen, siger generalsekretær i ISOBRO, Robert Hinnerskov, til TV 2.

Jette Nielsen fra Aalborg er en af de personer, der føler sig snydt. Sidste år blev hun kontaktet af foreningen, som hun uden videre donerede 1.000 kroner til.

- Når bare man hører: ”Det er foreningen for danske kræftramte børn,” så slår den sunde fornuft fra, og man siger: ”Selvfølgelig vil vi egentlig gerne det,” siger hun til TV 2.

Efterforskes for bedrageri

Men da Jette Nielsen modtog fakturaen begyndte hun at undre sig. For telefonnummeret på fakturaen tilhørte et forsikringsselskab, der intet havde med foreningen at gøre.

Hun tog derfor kontakt til Fårup Sommerland, som støttede foreningen - i hvert fald ifølge dens hjemmeside. Men ligesom flere andre kendte firmaer, der stod som sponsor på hjemmesiden, så har Fårup Sommerland ikke støttet foreningen, som TV 2 Nord tidligere har skrevet.

Det endte med, at Jette Nielsen, der arbejder som bedemand i Aalborg, endte med at anmelde Foreningen for danske kræftramte børn til politiet. Hun mistænker, at pengene ikke går ubeskåret til at hjælpe syge børn. 

- Jeg synes, det er usmageligt, at man lukrerer på sygdom og død, siger Jette Nielsen.

Og hun er langt fra den eneste, der har valgt den udvej. Fyns Politi efterforsker nu foreningen for bedrageri, efter man har fået en række anmeldelser.

- Nu skal vi først have klarlagt, hvad der ligger i anmeldelserne. Og vi skal selvfølgelig også have klarlagt, om foreningen nu har gjort noget forkert, og det er jo først dér, vi kan begynde at tale om noget strafmæssigt, siger vicepolitiinspektør ved Fyns Politi, Jørgen Nielsen.

Blev kimet ned i 14 dage

Også Morten Callesens hustru var tæt på at donere 1.000 kroner til ’Foreningen for danske kræftramte børn’, da hun blev kontaktet i begyndelsen af december.

Familien nåede dog at fortryde, men det ville foreningen ikke acceptere.

- Og så blev hun ellers kimet ned fem til otte gange i døgnet i 14 dage. Det lugter jo langt væk af ren fup og svindel, siger Morten Callesen.

Nu har Morten Callesen delt sin oplevelse med foreningen på Facebook. Opslaget har kastet mange reaktioner af sig og er blevet delt mere end 22.000 gange.

- Det er folk, der føler, de er blevet snydt, siger han.

Foreningen for danske kræftramte børn har adresse i Odense, men der var ingen på kontoret, da TV 2 bankede på torsdag.

På foreningens hovedtelefonnummer svarer en mand, der siger, han hedder Jacob, men han afviser at kunne svare på TV 2’s spørgsmål.

- Jeg er den laveste i hierarkiet, jeg er jo ham, der tømmer skraldespanden, inden man går hjem, siger han.

TV 2 har igennem flere måneder forsøgt at få foreningen til at svare på beskyldningerne, men foreningen er aldrig vendt tilbage på vores henvendelser.