Samfund

Test dig selv – er dit BMI for højt?

Ifølge en ny undersøgelse bliver vi tykkere og tykkere, og overvægt er nu næsten lige så almindeligt som normalvægt blandt voksne.

En ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at vi i højere grad bliver mere og mere overvægtige.

Faktisk i så voldsom en grad, at overvægt nu næsten er lige så almindeligt som normalvægt blandt voksne.

- Antallet af svært overvægtige ser desværre ud til at stige i stedet for at stabilisere sig. Det er uheldigt, eftersom de helbredsmæssige konsekvenser kan koste både det enkelte individ og samfundet dyrt, siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet.

Inaktivitet er en hård fjende

Hver tredje voksne i Norden var i perioden 2011-2014 fysisk inaktiv. Tre ud af ti brugte desuden mere end fire timer dagligt på stillesiddende skærmtid i fritiden, og det er et stort problem, fortæller Jeppe Matthiessen:

- At så mange er inaktive, er en central risikofaktor i forhold til øget dødelighed, hjerte-kar-sygdomme og type-2-diabetes, siger Jeppe Matthiessen.

Beregn dit BMI

Resultatet kører efter denne skala:

  • < 16: Du er stærkt undervægtig.
  • 16-17: Du er moderat undervægtig.
  • 17-18,5: Du er mildt undervægtig.
  • 18,5-25: Du har et normalt BMI.
  • 25-27,5: Du er muligvis overvægtig.
  • 27,5-30: Du er sandsynligvis overvægtig.
  • 30-40: Du er i fedme-gruppen.
  • < 40: Der er tale om svær fedme.

Myter gør os tykkere

Ifølge professor dr. med. Arne Astrup, der er institutleder for Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, er der flere ting, der er med til, at der kommer flere kilo hjemme på vægten i de danske hjem, og myter er én af dem.

- Myterne bidrager til, at folk bliver tykkere, og at tiltag til at tabe sig ofte mislykkes, siger professoren, som sammen med en række forskere fra amerikanske universiteter har efterprøvet følgende række myter om overvægt.

Denne konklusion er kostvejleder Birgitte Dockner fra virksomheden Diætist Huset enig i, og hun tilføjer, at mange myter er sejlivede, og det kan gøre det svært for de overvægtige at finde ud af, hvad de egentlig skal gøre:

- Myter er frygteligt sejlivede, og noget af det, vi kæmper med, er blandt andet de myter omkring, at folk tror, de kan tabe sig lynhurtigt uden at gøre den store indsats, men det kan man ikke, siger hun og uddyber:

- Det er vigtigt, at man har et realistisk forhold til, hvor meget man kan tabe sig, og hvor lang tid der skal til, siger Birgitte Dockner.