Har du også gjort det? Halvdelen af danske børn sendt syge i børnehave

- Vi har et overophedet familieliv og står på mange måder i en familiekrise, mener en børnepsykolog.

Snotnæser, feber og en omgang skoldkopper i børnehaven. 

Det er vinter, og småbørnsforældre bakser med megen sygdom. Men hvem af mor og far skal blive hjemme fra arbejde, mens ens lille dreng eller pige er syg?

Den gentagne hovedpine i valget mellem arbejde og pasning af sygt barn betyder, at mange børn kommer i børnehave, selv om de er syge.

Det viser en ny undersøgelse fra Børnerådet.

Overophedet familieliv og krise

Over halvdelen af alle børn i undersøgelsen har prøvet at komme syg i børnehave, mens hvert 10. barn har oplevet det mange gange.

Og det er langt fra sundt.

En børnepsykolog mener, at situationen for dagens børnefamilier kan sammenlignes med finanskrisen, der gav verdensøkonomien en mavepuster.

Afstemning

Har du afleveret dit barn i børnehave eller vuggestue, selv om det var sygt?

- Det er klart, at det rammer deres trivsel og udvikling, advarer børnepsykolog Ulla Dyrløv i tirsdagens Go' Morgen Danmark.

- Ligesom man kunne snakke om en overophedet økonomi og deraf finanskrise, synes jeg vi skal snakke om, at vi har et overophedet familieliv, og at vi på mange måder står i en familiekrise, som vi bliver nødt til at tage alvorligt, siger Ulla Dyrløv, børnepsykolog.

Forældre føler sig presset

Derudover er de syge børn et stort problem i hverdagen - for de andre børn i børnehaven og for pædagogerne. Det mener pædagogernes fagforening.

- De smitter de andre børn, de smitter pædagogerne, og så har vi den negative spiral, siger Birgitte Conradsen, der er næstformand i BUPL.

Men selv om Birgitte Conradsen opfordrer forældre til at holde børnene hjemme og give dem den ro og omsorg, de har behov for for at komme sig, kan hun sagtens se, hvorfor forældre sender deres syge børn i børnehave.

- Selvfølgelig har man altid selv ansvaret for, at man afleverer et sygt barn. Der er bare nogle ydre rammer, der gør, at man kan blive presset til at gøre det. Det er en forfærdelig situation for forældrene, en endnu mere forfærdelig situation for børnene. 

Gode råd: Tag flere "nattøjsdage"

Men hvad gør man som børnefamilie for at holde snotnæser, febervarme pander og de mange sygedage fra døren?

Man stopper med at stresse over de sociale medier og vender sig mod sin egen verden. Og så river man en dag eller flere ud af kalenderen af og til.

- Der er for få, der holder "nattøjsdage", mener børnepsykolog Ulla Dyrløv.

- Altså de dage, hvor man ikke skal noget som helst. Hvor man står op og går i seng i det samme tøj. Der er et præstationsræs i mange børnefamilier. Mange børn kommer tilbage fra ferie og trænger til ferie, forklarer hun.