Samfund

 - Den er helt gal. Vi er ved at smide den næste generation på gulvet

Voksne skal passe på deres mobilbrug, ellers risikerer deres børn psykiske problemer, lyder advarslen fra psykolog og forsker i omsorgssvigt.

 - Den er helt gal. Vi er ved at smide den næste generation på gulvet.

Så klar er udmeldingen fra psykolog Niels Peter Rygaard om resultaterne i en ny undersøgelse, der er foretaget af Børnerådet. 

I undersøgelsen fortæller knap halvdelen af de adspurgte børn, at deres forældre har "rigtig meget travlt", og det er særligt mobilen, der er den helt store tidsrøver, hvis man spørger børnene. 

Men ved at skifte børnenes selskab ud med mobilen, risikerer man, at tabe børnene på gulvet, lyder det fra NIels Peter Rygaard, der forsker i omsorgssvigt. 

- Så kan det godt være, de (børnene, red.) har alt muligt materielt. Det eneste, der virker på børn, det er tæt følelsesmæssigt samvær og masser af interaktion med nogle forældre, der er opmærksomme, lyder det fra psykologen, som fortsætter: 

Børnerådets undersøgelse

  • Undersøgelsen er foretaget blandt 531 børnehavebørn
  • 43 procent af børnene fortæller, at deres forældre har 'rigtig meget travlt'
  • Hver tredje synes ikke, at deres forældre har tid til at være sammen med dem
  • Tæt på en femtedel fortæller, at de aldrig laver noget sjovt med deres far og mor
  • Børnene svarer, at det gør dem kede af det, forvirrede og bekymrede, når forældrene har travlt

- Hvad er der tilbage af samlet, stabilt og følelsesmæssigt nærvær, hvor man udveksler noget med hinanden. Det bliver der næsten ingenting af. Det er det, børnene sidder og siger i undersøgelsen.

Flere børn får psykiske sygdomme

Ifølge Niels Peter Rygaard er det sandsynligt, at børn bliver dygtigere i fremtiden - men deres højere intelligens kan få svære psykiske konsekvenser for dem, hvis ikke de får nok kontakt fra deres forældre, forklarer han.

- Inderst inde har de lavt selvværd, og hvis du kigger på stigningen i antallet af børns psykiske sygdomme, så drøner det opad nu – også for middelklassefamilier, hvor det før i tiden kun var de rige, der ikke havde tid til deres børn, eller de fattige, der ikke kunne tage sig af dem, så gælder det nu næsten alle, hævder Niels Peter Rygaard. 

Løsningen i de moderne familier kan være, at man bliver bedre til at strukturere og opbygge rutiner, mener han. 

- Det allervigtigste er, at hver familie får bygget nogle traditioner omkring, 'hvornår er vi sammen, og hvornår er vi ikke sammen'. Man kan ikke være sammen med sine børn altid, men når man er, så skal man være det intenst, og man skal være nærværende, og man skal have slukket alt muligt andet, lyder det fra Niels Peter Rygaard. 

Er du afhængig af din mobiltelefon? Tag testen herunder