Samfund

Populær Monopolet-vært får kritik: - Han er for sløv ved havelågen

Radioprogrammet Mads & Monopolet har fået kritik for at nedtone et seksuelt overgreb. Mads Steffensen burde have reageret hurtigere, lyder kritikken.

Kritikken af Mads & Monopolet har været hård siden forrige lørdag, hvor panelet diskuterede en sag, som også satte følelserne i kog hos lytterne. I første omgang var utilfredsheden især rettet mod to af paneldeltagerne nemlig skuespiller Carsten Bjørnlund og musiker Søren Rasted.

Men også programmets mangeårige vært Mads Steffensen er nu i skudlinjen.

- Det er ikke første gang, at vi i programmet har oplevet problematiske reaktioner på det, der helt tydeligt er seksuelle krænkelser, som jo er kriminelle og strafbare. Det er gæsterne, der selv er ansvarlige, men så burde den redaktionelle linje være at sende nogle klare signaler til lytterne om, at der her rent faktisk er tale om seksuelle krænkelser, siger Sara Ferreira fra Dansk Kvindesamfund, der søndag var gæst i Presselogen.

SE PRESSELOGEN PÅ TV 2 PLAY

”Ikke et stort overgreb”

Dilemmaet bag vreden mod programmet handler om en kvinde, der nytårsaften bliver vækket ved, at en venindes mand befamler hende. Spørgsmålet fra kvinden lød, om hun skulle fortælle sin veninde, hvad der var sket?

Hertil svarede skuespiller Carsten Bjørnlund, at hun allerførst skulle afklare med sig selv, om hun måske selv kunne have lagt op til det. Musiker Søren Rasted kaldte episoden for et overgreb ”men ikke et stort overgreb”.

Og selv om Mads Steffensen og panelet, der også talte politikeren Johanne Schmidt-Nielsen, efterfølgende sagde, der var tale om et overgreb, så burde Mads Steffensen hurtigere have lukket for enhver tvivl om, hvorvidt der var tale om et overgreb mod kvinden. Det mener BT’s chefredaktør Jens Grund.

- Det er egentlig værtens rolle at få sat præmissen for, hvad det er, vi snakker om. Og den kommer helt, helt skævt i gang den debat der, og der gør værten ikke sit arbejde ordentligt. Han forsøger efterfølgende at komme ind, men han er simpelthen for sløv ved havelågen, i indledningen på den her debat.

Har et særligt ansvar

På de sociale medier har kritikken regnet ned over programmet. Flere brugere har også problematiseret værtens rolle.

- En skamplet, at den debat ikke bare blev skudt ned som useriøs af værten. Det er dine gæster, Mads Steffensen, vil du godt sørge for, at de opfører sig ordentligt, skrev Morten Ellegaard Larsen.

- Vi er mange, der er trætte af jeres kvindeforagt, DR, lød det fra Charlotte Primdahl.

Mads Steffensen svarede igen med et indlæg på Facebook, hvor han understregede, at panelet enstemmigt fik sagt, at der var tale om et overgreb, og han mente, at diskussionen byggede på misforståelser og fejlfortolkning.

I søndagens 'Presselogen' medvirkede Casper Dall, der som redaktionschef på P4 København er ansvarlig for programmet. Han erkendte, at programmet med 1,2 millioner lyttere har et særligt ansvar, og derfor ærgrede det ham, at Mads Steffensen ikke med det samme fik lukket for tvivlen.

Vi er ærgerlige over, at vi fra start ikke fik sat en tyk pæl igennem, at der selvfølgelig er tale om et overgreb. Men det er ikke det, som spørgeren, der har kontaktet Monopolet, beder os om at forholde os til. Hvis hun havde det, havde vi sagt, at det er noget myndighederne skal tage stilling til, sagde Casper Dall.

SE PRESSELOGEN PÅ TV 2 PLAY