Samfund

Voldsomt vejr i Sydeuropa fører til grøntsags-mangel i danske supermarkeder

Hos Netto, Føtex og Bilka har man i disse dage svært ved at skaffe friske grøntsager nok på hylderne.

Langt de fleste friske grøntsager kommer til de danske butikker fra Sydeuropa, og her har dårligt vejr ødelagt mange afgrøder, skriver Berlingske Business.

- Vi har sat informationsskilte op i butikkerne for at informere kunderne om, at der i øjeblikket vil være begrænsede mængder og mangel på en række grøntsager på grund af meget regn og kulde i Sydeuropa.

Det siger group senior director Stephan Bruhn, indkøber i Dansk Supermarked Group, til Berlingske Business.

Det kan blandt andet betyde, at det kan være svært at skaffe økologiske og konventionelle broccoli, squash, visse blomkål, tomater, peberfrugt og icebergsalat i de kommende uger.

Ikke oplevet noget lignende

Stephan Bruhn har ikke oplevet noget lignende i de seneste 25 år som indkøber af grønt, uddyber han til avisen. I de kommende uger venter indkøberen kun at få 25 procent af de bestilte grøntsager fra Sydeuropa.

Manglen kan komme til at betyde prisstigninger på 10 procent på enkelte varer.

- Det er ikke sådan, at kunderne ikke kan købe noget i butikkerne. Vi har gode danske grøntsager, gulerødder, svampe og løg, siger Stephan Bruhn.

I Spanien fik grøntsagsavlerne uforholdsmæssigt meget vand i november og december. I Italien, der har været ramt af voldsomt snefald, er afgrøderne også ødelagte eller vanskelige at plante og få til at gro.