Samfund

Hvert femte nye skolebarn har problemer med maden

Ny undersøgelse viser, at hvert femte barn i 0. klasse får en bemærkning i sin journal om mad- og drikkevaner.

Hvert femte børnehaveklassebarn har madvaner, der giver den lokale sundhedsplejerske så meget grund til bekymring, at det fører til en anmærkning i barnets journal.

Det viser en gennemgang af journalerne for 5.600 børn, der startede i 0.-klasse i 2015, foretaget af Databasen Børns Sundhed og Statens Institut for Folkesundhed (SDU).

Sundhedsplejerskerne noterer sig for eksempel med bekymring, hvis børnene ikke spiser morgenmad, er kræsne, spiser for lidt grønt eller for meget sukker og drikker for lidt mælk i forhold til det anbefalede. 

Knap fire procent af børnene ikke spiser morgenmad, tre procent drikker ikke nok mælk hver dag, to procent får for meget sukker og to procent spiser for lidt frugt og grønt. I alt er der mindst én bemærkning hos hvert femte barn, og hos fire procent af børnene er der mere end én bemærkning.

- De enkelte andele er lave hver for sig. Men ser man på den samlede andel på 20 procent, er det bekymrende. Vi ved fra undersøgelser, at børns ernærings-, mad- og måltidsvaner er vigtigt for barnets sunde udvikling, og at kostvaner ofte føres med ind i voksenlivet. Derfor er det vigtigt at støtte børn i at udvikle sunde mad- og måltidsvaner, siger Anette Johansen, der er projektleder ved SDU.

Gennemsnitsalderen for de undersøgte børn er seks-et-halvt år. De børn, der starter i skole, når de er lidt ældre, syv eller otte år, har gennemsnitligt en højere forekomst af bemærkninger til mad og måltider. Undersøgelsen viser også, at der er lidt flere børn af efterkommere og indvandrere og kort uddannede forældre, der har bemærkninger i journalen til deres mad- og måltidsvaner.