Samfund

Se listen – her er alle de symboler, du ikke aner, hvad betyder

De gemmer sig på næsten alle produkter, men vi skænker dem sjældent en tanke: Små ikoner og symboler som meget få ved, hvad betyder.

Og det drejer sig (næsten) ikke om de små miljø- og økomærkninger, som de fleste af os én gang har læst en artikel om for derefter at glemme alt om igen.

Tjek listen

Nej, denne gang er vi dykket dybere ned i nogle af de andre hieroglyffer, som skjuler sig i hjørnerne af alle slags etiketter og emballage og udfærdiget en liste over, hvad de betyder.

Det betyder symbolerne

 1. PET-plast

  Dette mærke finder du ofte støbt ind i bunden af din plastflaske. Det betyder, at plasten i flasken er af typen PET eller polyetylentereftalat.

  De fleste danske plastflasker er af denne type, og i Danmark indgår de typisk i pantsystemet. Når de genanvendes, komprimeres de til flager, som rengøres og derefter benyttes i nye plastprodukter. Det anbefales, at man ikke bruger flasker af denne slags af hensyn til bakterier. Man skal også undgå at hælde andre materialer i efter brug, da det kan sætte sig i plastmaterialet og give smag selv efter industriel rengøring. 

 2. Holdbarhed

  Dette lille krukkesymbol findes ofte på kosmetikprodukter, hvor det angiver, hvor længe produktet kan bruges efter åbning.

  Tidsperioden vil næsten altid være angivet af et tal efterfulgt af et M enten inde i krukkesymbolet eller ved siden af. Tallet beskriver, hvor mange måneder produktet kan holde sig, efter forseglingen er brudt.

 3. Genbrugsmateriale

  Du har garanteret set de tre pile, der jagter hinanden. De kaldes også et Möbius-loop eller et Möbius-bånd efter et stykke matierale, der kun har en flade. Ikonet indikerer, at det produkt, du har i hånden, er fremstillet af genbrugsmaterialer.

  Hvis symbolet er omkranset af en cirkel og har et tal efterfulgt af et procenttegn nær ved, betyder det, at beholderen er fremstillet af den andel genbrugsmateriale.

 4. Restprodukter håndteres

  Dette symbol viser, at virksomheden, der har fremstillet din vare, betaler en genbrugsvirksomhed for at håndtere restprodukter fra produktionen og sikrer, at de bliver behandlet miljørigtigt.

 5. Læs vejledning

  Hvis beholderen til det produkt, du benytter, er for lille til, at der er plads til en produktvejledning, kan du støde på dette symbol.

  Det betyder kort og godt, at du kan læse om, hvordan du skal bruge og opbevare produktet, og hvad du skal passe på, i den vedlagte folder.

 6. PP-plast

  Plastbeholdere, der er specielt beregnet til brug i mikrobølgeovn, kan være fremstillet af polypropylen. De er som regel mærket med PP eller et fem-tal eller begge dele, som vist her. De bør kun anvendes til retter med lavt fedt- og sukkerindhold, hvis du bruger dem i mikrobølgeovnen, ifølge Plastindustrien.

 7. HDPE-plast

  High density polyethyen bliver blandt andet brugt til madbeholdere, bæreposer og rør i industrien. De er som regel mærket med HDPE eller et to-tal. Anvendes HDPE-beholdere i mikrobølgeoven, bør de kun anvendes til retter med lavt fedt- og sukkerindhold, ifølge Plastindustrien.

 8. Undgå at svine

  'The Tidyman' eller oprydningsmanden, om man vil, er en henstilling til at være opmærksom, når du skaffer dig af med produktet og/eller dets emballage. Altså: Undgå at sprede affald. Logoet skal læses som en venlig påmindelse og har intet at gøre med genbrug.

 9. Træ med god samvittighed

  FSC-mærket, er en forkotelse for Forest Stewardship Council. Det er en garanti for, at du kan købe et produkt, der er lavet af træ med god samvittighed. I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidigt er FSC en garanti for, at skovdriften tager hensyn til skovens biologiske mangfoldighed, også kendt som biodiversitet. 

 10. CE-mærket

  Dette symbol finder du blandt andet på din telefon og gerne efterfulgt af fire cifre. Bogstaverne står for Conformité Européenne og har været at finde på produkter, der bliver solgt i Eurpoa, siden 1985.

  Logoet markerer, at varen lever op til visse standarder og krav, der er vedtaget af en række europæiske lande. Hovedformålet er at sikre ensartet lovgivning og krav til visse typer af produkter. De fire cifre henviser til den komite, der har godkendt produktet.

 11. Frekvenser

  Dette symbol kan du også finde på bagsiden af mange modern telefoner. Symbolet betyder, at apparatet bruger frekvenser, der ikke lever op til visse krav i nogle lande i EU.