Samfund

Sundhedsstyrelsen i ny offensiv: Her er argumenterne for og imod HPV-vaccine

På baggrund af det drastiske fald i tilslutningen til HPV-vaccinen, forbereder Sundhedsstyrelsen nu en ny kampagne for at øge tilslutningen.

Sundhedsstyrelsen forbereder en ny offensiv i kampen for at få unge piger til at tilmelde sig den kontroversielle HPV-vaccine mod livmoderhalskræft.

På mindre end fem år er tilslutningen til vaccinen faldet fra 90 procent til under 25 procent - et fald som overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen i en udtalelse til Lægeforeningens Ugebrevet.dk blandt andet tilskriver kritisk medieomtale af HPV-vaccinen.

Blandt andet har TV 2 i dokumentaren 'De syge piger' interviewet en række unge piger, der fortalte om kraftige bivirkninger og alvorlig sygdom, som de mistænker skyldes, at de har fået HPV-vaccinen.

For HPV-vaccine

Det er Bolette Søborg, der går forrest i kampen for at få unge danske piger til at få HPV-vaccinen. Ifølge Sundhedsstyrelsen har vaccinen dokumenteret virkning mod livmoderhalskræft, en sygdom som hvert år rammer 400 danske kvinder og hvert år koster cirka 100 kvinder livet.

Derudover rammes 6000 kvinder af forstadier til livmoderhalskræft og får lavet det, man kalder en keglesnit-operation.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der ingen sammenhæng mellem HPV-vaccinen og de bivirkninger, de unge piger siger, de er blevet ramt af.

- Der er en masse piger derude, som synes, de har nogle symptomer, som de refererer til vaccinen. Og det, vi kan sige, er, at der er lavet undersøgelser, der prøver at koble de her ting, og der har vi kunnet afkræfte, at det skyldes vaccinen. Så fra vores side er det en meget sikker og velgennemprøvet vaccine, og den forebygger altså en rigtig alvorlig sygdom, siger overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen.

Mod HPV-vaccine

Ifølge de læger, der advarer mod HPV-vaccinen, er det vigtigste argument mod at blive HPV-vaccineret, at den kan have bivirkinger, at vi ved vi for lidt om vaccinens virkninger - og at Sundhedsstyrelsen burde henvende sig til en yngre målgruppe.

Det er det såkaldte Synkopecenter på Frederiksberg Hospital, der har registreret henvendelser om bivirkninger og sygdom efter HPV-vaccinationer, og her har i alt cirka 800 kvinder henvendt sig med bivirkninger og alvorlig sygdom, de mener skyldes HPV-vaccinen.

Overlæge ved Synkopecentret Jesper Mehlsen understreger, at han ikke er imod HPV-vaccinen som sådan.

- Jeg er ikke modstander af vaccinen. Men jeg synes, at Sundhedsstyrelsen burde revurdere vaccine-programmet som det er nu i stedet for at reklamere for det, siger han.

Han påpeger, at det ville være mere hensigtsmæssigt at give unge piger HPV-vaccinen i 10-års alderen i stedet for i 12-18 års alderen, som det sker nu.

- Det har vist sig at immunsystemet reagerer godt, hvis man giver vaccinen i en yngre alder, siger Jesper Mehlsen.

 

Overlæge Jesper Mehlsen understreger også, at en af de væsentligste argumenter mod HPV-vaccinen i sin nuværende form er, at lægerne ved for lidt om dens bivirkinger.

- Jeg har personligt talt med 750 af de piger, der har henvendt sig med bivirkinger. Og vi kan selvfølgelig ikke med sikkerhed sige, at bivirkningerne skyldes vaccinen, men det er da påfaldende, siger Jesper Mehlsen.

Han mener, at Sundhedsstyrelsen bør give HPV-vaccinationerne en pause.

- Man burde tage en time-out indtil man ved, hvad der er op og ned her, siger Jesper Mehlsen.