Rekordmange henvendelser af ulovlige stoffer i drinks - dette skal du lægge mærke til

16x9
Giftlinjen modtog sidste år rekordmange henvendelser med mistanke om sager med ulovlige stoffer i drinks. Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix Danmark

Den nationale rådgivningslinje Giftlinjen modtog sidste år rekordmange henvendelser med mistanke om ulovlige stoffer i drinks.

Hukommelsessvigt, hjerterytmeforstyrrelser, kramper, bevidstløshed og koma – og i værste tilfælde døden. Hold øje med din drink i byen, for konsekvenserne ved at lade den stå uden opsyn kan være alvorlige.

Flere anmelder om ulovlige stoffer i deres drinks

2010: 45 anmeldelser

2011: 87 anmeldelser

2012: 84 anmeldelser

2013: 74 anmeldelser

2014: 105 anmeldelser

2015: 93 anmeldelser

2016: 120 anmeldelser

Sidste år modtog det landsdækkende rådgivningcenter Giftlinjen ved Bispebjerg Hospital i København 120 anmeldelser fra personer i Danmark, der har fået uønskede stoffer i deres drink. Det er det er det højeste antal, centret nogensinde har modtaget.

- Vi får hovedparten af vores henvendelser fra læger, der har patienter, som de mistænker for at være udsat for at have fået euforiserende stoffer i deres drikkevarer. Et fåtal kommer direkte fra borgere. Hvorvidt det betyder, at flere bliver forgiftet, eller om folk er mere opmærksomme på problemet, tør vi ikke konkludere endnu, forklarer Kim Dalhoff, som er overlæge ved Giftlinjen ved Bispebjerg Hospital.  

Ifølge Kim Dalhoff er det oftest unge kvinder, der kontakter Giftlinjen med mistanke om at være forgiftet. Det sker som regel i forbindelse med en bytur eller fest, hvor der bliver sneget stoffer i deres drikkevarer, mens de er uopmærksomme.

- Det er typisk mænd, der gør det, og det handler enten om at udføre et røveri eller en seksuel ydelse, og så er pigerne nemme ofre.

Blandede stoffer gør det farligere

20-årige Sandra Monique holdt nytår i København. Efter hun besvimede midt under festen, blev hun bragt til Hvidovre Hospital, hvor lægerne målte 14 forskellige typer af stoffer i hendes blod – heriblandt LSD, MDMA, kokain og amfetamin. Det skrev hun i følgende opslag på Facebook: 

del dette opslag med alle dem du kan. Jeg vil gerne advare ALLE PIGER. Stol ALDRIG på nogen. Det desværre gået udover...

Posted by Sandra Monique on Sunday, January 1, 2017

Sager som Line Skaarups og Sandra Moniques, hvor der ikke kun er tale om forgiftning af et enkelt stof, men en blanding af flere rusmidler øger risiciene ved forgiftningen, fortæller Kim Dalhoff.

- Risikoen er meget større, for du ved ikke, hvad der sker, hvis du blander alle de her stoffer. Så kan du få en alvorlig forgiftning, siger han.

- I værste tilfælde kan du dø.

Symptomerne er ikke til at tage fejl af

Hvilke symptomer, du skal lægge mærke til, afhænger af, hvilken type stof, du er blevet udsat for.

- Det er sjældent man bedøver nogle med stoffer, som er opkvikkende – tværtimod er der for det meste tale om bedøvende midler som GHB - flydende ecstacy. Det er stoffer, som ikke smager af noget, og som ikke kan ses, forklarer Kim Dalhoff.

Tre råd fra overlægen

  • Lad være med at tage imod drinks fra fremmede
  • Hold altid øje med dine drikkevarer
  • Føler du dig anderledes, end du plejer, når du er beruset, så henvend dig til en skadestue

- Kim Dalhoff, overlæge ved Giftlinjen

Stoffet GHB går i folkemunde også under navnet 'drug rape'. Det virker bedøvende, virker lettere seksuelt ophidsende og giver offerets hukommelsestab. 

- Det virker hurtigt - inden for en halv time, og aftager hurtigt; allerede inden for få timer, lyder det fra Kim Dalhoff.

 I tilfælde som Lina Skaarup og Sandra Monique, hvor der tilsyneladende er tale om flere stoffer, kan symptomerne se anderledes ud. 

- Stoffer som amfetamin stimulerer dig. Du bliver ikke træt, og du får forhøjet puls, og så på et tidspunkt kollapser du, fordi dit system ikke kan mere, forklarer han.

Hurtig reaktion er altafgørende

Mistænker du at være udsat for forgiftning, anbefaler Giftlinjen, at du kontakter politiet. 

- Politiet vil kræve en blodprøve, som skal bekræfte, at der er tale om en forgiftning, fortæller Kim Dalhoff.

- Derfor er vigtigt, at man får reageret med det samme, for går der bare et halvt døgn, så er stofferne ude af kroppen igen, og så kan det ikke måles, og så kan det ikke bruges i en sag. 

TV 2 har talt med Rigspolitiet, der ikke fører specifikke opgørelser over den type af kriminalitet. 

Afstemning