Samfund

Plejehjem bekæmper 'hudsult': - Jeg er sådan et krammedyr

På et plejehjem i Grenå får de ældre kram og berøring for at undgå såkaldt hudsult.

Vi kender til det, når det handler om børn - at det er afgørende for barnets trivsel, at der er hudkontakt til den voksne. Men berøring kan også være vigtig for ældre.

På et plejecenter i Grenå har personalet et navn for fænomenet. "Hudsult" kalder de det, når en person får for lidt berøring. Nu arbejder de målrettet på at forebygge hudsult.

- Der er beboere, der trives bedre. De rummer det sociale mere, end de gjorde før. Vi kan også se, at der er beboere, der sover bedre om natten – og der er beboere, der spiser bedre, fortæller Anette Overgaard Eriksen, der er leder af plejecenteret Violskrænten & Grønnegården.

- Jeg får varme i kroppen

Plejehjemspersonalet får opbakning fra videnskabens verden. For overalt på menneskets krop findes der lige under huden såkaldte sansereceptorer, som registrerer selv den mindste berøring. Når man rører ved huden, sender de med det samme et signal til hjernen. Inden der er gået et minut, vil kroppen udskille hormonet Oxytocin - også kaldet det sociale hormon eller krammehormonet. Samme hormon, der bliver udskilt i en kvindes hjerne når hun ammer sit barn.

88-årige Lizzie Norrland bor på plejecenteret Violskrænten & Grønnegården i Grenå. Hver dag får hun masseret fødder af plejer Hanne Schneider.

- Jeg kan mærke, at der bliver sat noget i gang. Jeg får varme i kroppen – samtidig med at vi har det hyggeligt sammen, når vi sidder her, siger Lizzie Norrland til TV 2.

- Jeg er sådan et krammedyr

Plejerne Pia Jensen og Hanne Scneider satte sig for at forebygge hudsult på plejecenteret. Og fik inspireret leder og kollegaer til at gøre større brug af den fysiske kontakt i den daglige pleje og omgang med beboere.

Blandt andet opdagede kollegaen Heidi Kjeldsen, at hos beboeren Elly Bach var det en ekstra krammer, der gjorde en stor forskel.

- Jeg er sådan et krammedyr. Det skal ikke være overvældende, så bliver det ligegyldigt, siger Elly Bach.

Og ifølge personalet har det hjulpet at få sat berøringen i system.

- Vi ved også godt fagligt, at der er nogle, der siger ”det har vi altid gjort”. Forskellen er måske, at man ikke altid har tænkt det ind, at man gjorde det. Det kan jeg i hvert fald sige for mig selv, at det gør jeg nu, siger plejer Pia Jensen til TV 2.

Se hele indslaget fra 22-Nyhederne her:

På et plejehjem i Grenå forsøger de at undgå hudsult. Et begreb der dækker over, at de ældre ikke bliver rørt nok ved - og det hjælper.