Samfund

Mistede kørekortet fordi hun ikke gad skrabe is af ruden

Du risikerer en bøde eller i værste tilfælde at miste dit kørekort, hvis ikke bilen er fri for is. Få styr på reglerne her.

Midt i vintertiden er det et velkendt problem for mange billister, at ruden er fyldt med is, når man skal ud ad døren tidligt om morgenen.

Sådan var det også for en 36-årig kvinde i Agder i Norge for nyligt, som valgte den hurtige løsning, da hun skulle ud at køre i vintervejret, skriver det norske medie VG. 

I stedet for at skrabe bilen helt fri for sne og is, så nøjedes hun med blot at lave et lille kighul ud ad forruden. Men det skulle ende med at koste hende dyrt, for da politiet stoppede hende, beslaglagde de hendes kørekort. 

Kunne også ske i Danmark

Selvom det tager tid, og det er koldt, så er det værd at bruge de to minutter ekstra om morgenen på at skrabe bilen fri - også i Danmark. 

- Hvis ikke du kan se ud, så kan du heller ikke se dine medtrafikanter, og så er der risiko for at du tager en fodgænger eller en cyklist med i svinget, og det kan få fatale konsekvenser, forklarer vicepolitiinspektør ved Nationalt Færdselscenter Arne Martinsen.

Ikke alene er det farligt at køre i en bil, hvor man ikke har frit udsyn – det er også ulovligt og kan koste dyrt.

- Bøden ligger generelt på 1.000 kroner. Men det, der kan være den helt store ting, er en betinget frakendelse af kørekortet. Hvis du eksempelvis kun har et lille kighul ud ad forruden, så er det altså op til domstolene at bedømme, om du mister dit kørekort. Det er den yderste konsekvens, forklarer Arne Martinsen.

Reglerne er sund fornuft

Der findes ikke deciderede regler eller love for, hvor meget af bilen, der skal være fri for sne. Det er en vurdering fra politiets side, men som tommelfingerregel gælder det, at du skal kunne orientere dig på lige fod med, hvad du gør på dage, hvor det ikke er nødvendigt at hive isskraberen frem. 

- Der står ikke regler specifikt om ruder. Men hvis ikke du kan se ud af forruden, sideruden og bagruden, så kan du ikke orientere dig. Det siger sig selv, forklarer Arne Martinsen, som pointerer, at også lygterne på bilen skal være fri for is og sne.

FDM's gode råd

De Forenede Danske Motorejere – FDM – har tre gode råd til, hvordan du forbereder bilen til kulden og undgår at skulle af med flere tusinde kroner i bøde. Læs dem her.

FDM's gode råd til at forberede bilen til kulden

 1. Isskraber og isfjerner

  En isskraber er uundværlig, og den skal have en skarp plexiglasklinge. For at skåne bilens ruder skal den kun køres i en retning og for at være helt sikker på at undgå ridser, skal ruden rengøres aftenen inden.  

  Desuden er en isfjernerspray en god ide. Ved at sprøjte på de frosne ruder, bliver det lettere at skrabe dem fri for is.

 2. Sprinklervæske

  Sørg altid for, at bilen har sprinklervæske, så den kan holdes fri for snavs. Bruger du desuden en frostsikret væske, der kan klare ned til minus 21 grader, så sikrer du sprinkleranlægget mod frostsprængning – det er dog ingen garanti for, at væsken ikke fryser på ruden i stærk kulde.

 3. Få duggen væk

  Indvendig polering med få dråber koncentreret opvaskemiddel er effektivt til at få duggen af ruderne. Det er også en mulighed at bruge en antidugklud eller –spray, men det har ifølge FDM begrænset virkning.

  Ventilationssystemet i bilen kan være årsag til duggen i bilen, hvis det står på recirkulation, men også et stoppet pollenfilter kan bære skylden.

  Det bedste råd mod at holde indvendig dug fra ruderne er at sørge for, bilen er så tør som muligt indvendigt. Det kan gamle aviser, klude og lignende eksempelvis hjælpe med, da de holder på fugten. Alternativt er en effektiv måde at komme duggen til livs ved hjælp af aircondition.