Børn til asbestarbejdere må se langt efter kræfterstatning
En kvinde, hvis far arbejdede med asbest, har fået lungekræft. Men hun kan ikke få erstatning som ægtefæller.
Efter en lang og sej kamp fik kvinder, der er blevet ramt af lungehindekræft, fordi deres mænd har arbejdet med den livsfarlige asbest på eternitfabrikken i Aalborg, i efteråret 2015 ret til erstatning.
Men de samme rettigheder gælder ikke arbejdernes børn, og det møder nu kritik af Kræftens Bekæmpelse.
Det skriver DR Nordjylland.
Forskelsbehandling giver ingen mening
Kræftens Bekæmpelse har i sagen kontakt til en nu voksen kvinde i Næstved.
Hun boede de første ni år af sit liv tæt på eternitfabrikken og gik i skole i nærheden, mens hendes far arbejdede på selve fabrikken og hver dag kom hjem med asbest i hår og på tøj.
Nu har hun fået lungehindekræft - en kræfttype som man kun får, hvis man har været i kontakt med asbest.
Alligevel kan hun ikke få tilkendt erstatning på lige fod med de ægtefæller, der har gået hjemme.
Kvinden har søgt kompensationen gennem den særlige pulje til asbestramte familiemedlemmer, men har fået afslag af først Arbejdsskadestyrelsen og nu Ankestyrelsen.
Den form for forskelsbehandling giver ingen mening, fortæller Kræftens Bekæmpelse til DR Nordjylland:
- Hvis en kvinde har vasket tøj og får lungehindekræft, fordi hendes mand har arbejdet på eternitfabrikken, får hun en kompensation. Hvis barnet er udsat for det samme, er der ingen erstatning, siger afdelingschef Laila Walther.
- Personkredsen må ændres sådan, at alle har været i berøring med asbest via deres mænds eller fædres arbejde kan få en erstatning, fortsætter hun.
Klar til at se på ændringer
På Christiansborg henviser Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, til, at man i første omgang har rettet kompensationen mod ægtefællerne, fordi tal pegede på, at flere af dem stod i en uretfærdig økonomisk klemme.
Han er nu villig til at se på, om man skal ændre ordningen.
- At det måske viser sig, at kredsen er større, og at det ikke bare er gået ud over ægtefæller, der er gået hjemme, må vi undersøge nærmere, siger han.
Indtil nu har 10 personer fået udbetalt den særlige asbestkompensationen for familiemedlemmer, som er på 170.000 kroner.