Må lægerne bestemme om Erik Riisager skal genoplives?

71-årige Erik Riisager vil ikke blive genoplivet, hvis han får hjertestop på trods af, at han ønsker det. TV 2's seere er uenige i lægernes valg.

Har en patient altid ret til at blive genoplivet fra et hjertestop?

Den diskussion har 71-årige Erik Riisager sat i gang, efter han fortalte sin historie til TV 2 Nord.

Han lider af hjerte- og nyreproblemer, men er ikke i tvivl om, at han vil leve så længe han overhovedet kan. Men i hans lægejournal fremgår det, at lægerne har vurderet, at han ikke skal forsøges genoplivet, hvis han får hjertestop. 

På baggrund af historien har masser af TV 2's Facebook-brugere kommenteret artiklen om Erik Riisager. De undrer sig over, at hans ønske ikke kan blive indfriet:

Afstemning

Lægerne har vurderet anderledes

De mange kommentarer erklærer sig hovedsageligt enige med Erik Riisager, som kalder lægernes vurdering for en "indirekte dødsstraf". Han forstår ikke, hvorfor han ikke selv kan være herre over, om lægerne skal forsøge at give ham en ekstra chance, hvis han skulle få hjertestop. 

- Jeg tænker tit over det i min hverdag og om natten. Rigtigt meget. At man ikke vil genoplive mig, er simpelthen en dødsstraf over et levende menneske, siger han til TV 2 Nord.

"At man ikke vil genoplive mig, er simpelthen en dødsstraf over et levende menneske."

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Monday, January 16, 2017

"At man ikke vil genoplive mig, er simpelthen en dødsstraf over et levende menneske."

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Monday, January 16, 2017

Sundhedspersonalet er dog i sin fulde ret til at nægte genoplivning, hvis de har vurderet, at patienten "ikke har mulighed for helbredelse eller er uafvendeligt døende". Det betyder, at patienten forventes at dø indenfor dage eller få uger på trods af genoplivningen og alle de typer behandling, hospitalet har mulighed for at give.

Det er netop det argument, som Patientklagenævnet brugte, da de afviste Erik Riisagers klage over lægernes vurdering i journalen. 

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, mener, at patienten skal have ret til at bestemme, om de vil genoplives eller ej. 

Sundhedsordfører for Socialdemokraterne, Flemming Møller Mortensen, foreslår at indføre et behandlingstestamente.

Aalborg Hospital, som har stået for en del af Erik Riisagers behandling, kommenterer ikke på den konkrete sag, men fortæller, at alle behandlingsvurderinger tages på et lægefagligt grundlag - dog også i fællesskab med patienten.   

"At man ikke vil genoplive mig, er simpelthen en dødsstraf over et levende menneske."

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Monday, January 16, 2017

Ældre Sagen: - Lægerne ved bedst 

Margrethe Kähler er chefkonsulent for Ældre Sagen og har fulgt sagen om Erik Riisager. Hun mener, at lægernes ekspertise vejer tungt på vægtskålen. Hun har gennem sit arbejde med ældre set, at lægerne oftere behandler for at forlænge livet, så trods af, at det liv, som de redder, bliver et uværdigt liv - efter hendes udsagn "forlænger det døden". 

- I sidste ende er det kun lægerne, som ved, om der er en overhængende risiko for, at han ender med et dårligt liv - som en grøntsag - hvis han bliver genoplivet, siger hun til TV 2.

Problemet i Erik Riisagers sag kan være opstået i sammenspillet med lægerne, mener Margrethe Kähler.

- For mig lyder det som en hårdknude mellem Erik og de læger, som ved allermest om hans helbred. Jeg kan frygte, at de ikke har fået snakket ordentlig med ham om hans ønsker og de risici, som følger med, siger hun til TV 2.

Hun kender dog ikke nærmere til Erik Riisagers sygdom og ved ikke, hvordan kommunikationen mellem Erik Riisager og hospitalet har været. 

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselotte Blixt mener, at det er et skråplan, hvis ikke man lader patienten have det sidste ord, når det drejer sig om genoplivning ved hjertestop. 

Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselotte Blixt, mener, at patienten altid har ret til at bestemme sin behandling.

Erik Riisagers ønske trumfer

Men når en ældre udtrykker et så stærkt ønske om at leve, som Erik Riisager har gjort, mener hun, at lægerne i høj grad skal være lydhøre. 

- Erik Riisager har en livsgnist og har udtrykt et meget stærkt ønske om at leve. Det psykiske spiller en stor rolle, og jeg ser det som et tegn på, at han kan klare at blive genoplivet, siger hun.