Samfund

Danske læger bag gennembrud: Kvinde med genindsat æggestok føder søn

Moza Al Matrooshi med sin mand Ahmed og parrets søn, som blev født i London i december sidste år. AFP / AFP

En kvinde med genindsat æggestok har født en søn efter en ny metode, der er udviklet af danske læger.

For første gang nogensinde har en kvinde født et barn efter at have fået genindsat en æggestok, der blev fjernet, inden hun kom i puberteten.

24-årige Moza Al Matroshi fra Dubai fødte i december sidste år en søn på et hospital i London. Som niårig fik hun fjernet den ene æggestok på grund af en blodsygdom.

Det var danske læger, der genindsatte æggestokvævet. Operationen foregik på et privathospital i Danmark.

Det var første gang, at det lykkedes for læger at gøre en kvinde frugtbar på den måde, efter hun på et så tidligt tidspunkt i livet havde fået fjernet æggestokken.

Det skriver Videnskab.dk.

Metode kan hjælpe danske kvinder

En af lægerne bag den banebrydende metode, professor ved Reproduktionsbiologisk Laboratorium på Rigshospitalet Claus Yding Andersen, siger til TV 2, at der er en række danske kvinder, der umiddelbart kan få glæde af den nye metode.

- Vi har nedfrosset æggestokvæv fra 100 danske kvinder i fryseren her på Rigshospitalet, og på verdensplan er det tusinder af kvinder, det drejer sig om, siger Claus Yding Andersen til TV 2.

Han påpeger også, at det er en god nyhed for blandt andet kræftramte kvinder, der tøver med at få fjernet æggestokkene på grund af sygdom.

- Det her viser, at vi kan genskabe deres fertilitet, så de på et senere tidspukt l deres liv kan få børn, siger Claus Yding Andersen.

Spontane aborter

En anden af lægerne bag metoden, Erik Ernst, overlæge på Aarhus Universitetshospital, oplyser til TV 2, at 15 danske kvinder har fået børn efter at have fået genindsat æggestokvæv.

- Der har også forekommet spontane aborter, men ikke i højere grad end ved alle andre graviditeter. Vi havde ellers frygtet, at der ville være flere spontane aborter, men det har vist sig, at det her væv er ret robust, siger Erik Ernst til TV 2.

De danske læger har beskrevet deres forskning og resultater i tidsskriftet European Journal of Cancer.