Samfund

Efter 10 år på kontanthjælp: - Nu er min far stolt af mig igen

​Et kommunalt forsøgsprojekt har fået bemærkelsesværdigt mange kontanthjælpsmodtagere ud på arbejdsmarkedet igen.

Peter Løvschall er blot en blandt mange, der i løbet af de sidste to år er trådt ud af kontanthjælpen, og i stedet kommet tilbage på arbejdsmarkedet.

- Jeg har fået en hverdag. Jeg har fået et liv – det havde jeg ikke før, der havde jeg brudstykker af et liv.

På bare to år er det lykkes 14 kommuner at få en stor gruppe af de svageste kontanthjælpsmodtagere ud af kontanthjælpen og i almindeligt arbejde. Et resultat kommunerne er meget begejstret for.

- Det her det viser med klar tydelighed, at mennesker der har været uden for arbejdsmarkedet i en lang periode, at de ikke bare lige går ind i en virksomhed med 37 timer med fuld knald på fra dag 1, men med den rigtige involvering både fra virksomhedens side, men også fra jobcenterets side og en lidt mere håndholdt indsats, så kan det rent faktisk godt lykkes, siger Henrik Allerslev, der er formand for beskæftigelsesudvalget i Hedensted Kommune (S). 

Dag til dag

Alle 14 kommuner har deltaget i projektet ’Dag-til-dag-jobber'. Projektet var et frivilligt projekt. Det betyder, at de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere selv kunne vælge, hvor de ville arbejde, og hvor meget de ville arbejde i de virksomheder, der havde opslået et såkaldt småjob.

Som en del af projektet kunne deltagerne også få lov til at beholde 70 procent af lønnen uden, at det blev trukket i deres ydelse. Peter Løvschall fortæller, at udsigten til at få flere penge på kontoen betød rigtig meget.

- Til at begynde med var det en kæmpe motivationsfaktor. Og det er det stadig, selvfølgelig, men som menneske så betyder pengene måske lidt mindre alligevel – det vigtige, det er arbejdet og kollegaerne.

Projektet har kørt i to år og sluttede ved årsskiftet i år.

Kontanthjælpen blev skiftet ud med arbejde

For Peter Løvschall har projektet vendt op og ned på hans liv. Efter 10 år på kontanthjælp, hvor sygdom, depressioner og alkoholmisbrug fyldte det meste af Peter Løvschalls hverdag, er han i dag ude af kontanthjælpen og arbejder nu som lagermedarbejder i virksomheden Whiteboard Nordic. 

- Jeg har fået et helt nyt liv - det her med at bruge sin krop og være til nytte for andre, det er helt ubeskriveligt.

Og det betyder faktisk noget, at nogen er stolte af ham, fortæller Peter Løvschall:

- For første gang i 10-20 år er min far stolt af mig, og det troede jeg ikke betød en skid, men det gør det faktisk.

’Dag-til-dag'-projektet betød, at Peter Løvschall selv kunne bestemme, hvor og hvor meget han ville arbejde. Det, der startede med få timer i ugeansættelser, er i dag fast arbejde.

- Jeg tror, det her viser, at når kommunen behandler os som mennesker i stedet for som et nummer, så betyder det en hel del, fortæller han.

En succes

En rundspørge TV 2 har lavet viser, at 1441 kontanthjælpsmodtagere har medvirket i projektet. Af dem er 11,5 procent kommet i fuldtidsarbejde. Derudover er en mindre gruppe også kommet ud af kontanthjælpen og enten i flexjob eller i uddannelse.

- Vi er rigtig stolte over de resultater vi står med i dag – og igen stor ros til både de ledige, virksomhederne og jobcenterets medarbejdere som har gjort en dedikeret indsats i det her projekt, fortæller Henrik Allerslev, der er formand for beskæftigelsesudvalget i Hedensted Kommune (S).

Bent Greve, der er arbejdsmarkedsforsker på Roskilde Universitet, ser også mange fordele ved metoderne i projektet.

- Det er positive resultater. Jeg tror noget af det gode er, at borgerne føler de har et valg, de kan selv sige ’ja’ og ’nej’ – der er ingen tvang. Og dermed føler de også at deres kompetencer bliver taget hensyn til. Den her dialog er helt sikkert noget der kan bruges videre.

Ministeren er opmærksom

Projektet, der sluttede ved årsskiftet har også givet genlyd i beskæftigelsesministeriet. Ministeren fortæller til TV 2, at han inden sommer vil se på mulighederne for at brede projektet ud til en national model.

- Inden sommer kommer jeg til at beslutte, hvordan og hvorledes kan vi så lære af de erfaringer som vi nu har gjort os. Vi kan se, at det er rigtig succesfuldt i alle 14 kommuner med at vi får hjulpet kontanthjælpsmodtagerne ind på arbejdsmarkedet eller tættere på arbejdsmarkedet. Det, jeg gerne vil prøve at sikre, er, at det også kan ske i fremtiden. Altså gøre det til en national model.

Selvom Peter Løvschall indrømmer at guleroden med de ekstra penge var en afgørende motivationsfaktor, så er det nu engang arbejdet der i dag er vigtigst.

- Nu siger jeg, at jeg har ondt, men det gør ikke noget, fordi jeg ved, hvorfor jeg har ondt. Det er fordi, jeg har lavet noget, og det jeg laver, det er der andre, der sætter pris på, og de forventer det af mig. Det har der ikke været i 5-10 år.