Samfund

Jobansøgere med upassende billeder fravælges: Skoler bør blive bedre til at hjælpe

Flere unge, der søger job, får nej på grund af billedet på jobansøgningen.

Når unge vælger at supplere deres jobansøgning med et billede af dem selv med trutmund, kavalergang og/eller fadøl er der stor chance for, at de bliver valgt fra.

Det er dog ikke alle unge, der er klar over, hvornår et billede er upassende at vedlægge en jobansøgning, og derfor opfordrer Martin Thing, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, til, at jobsøgning skal fylde mere i undervisningen.

-  De unge, der ikke får det med hjemmefra, kan man gøre en tjeneste ved at have det med i undervisningen i skolen eller ungdomsuddannelserne, siger Martin Thing til TV 2.

Vikarbureau: En afgørende faktor

I Jyllands-Posten opfordrer Carina Nielsen Smedegaard, der er afdelingschef i vikarbureauet JKS, de unge til at tænke sig om, når de vælger et billede til deres jobansøgninger.

- Når billederne byder på trutmund, kavalergang eller en art flirteri, bladrer sådan én som jeg hurtigt videre, skriver hun på de sociale medier og møder opbakning fra en hel stribe ansættelseschefer, der sukker over tilsvarende oplevelser, og over for Jyllands-Posten betegner det som et generelt fænomen og en afgørende faktor i et lige ansøgerfelt. 

Videncentret Dansk HR, der rådgiver firmaerne på feltet, kalder de sexede fotos for et diskvalificerende element. Men ifølge Martin Thing er det ikke altid så let for de unge at finde ud af, hvornår et billede er et ”no-go”.

Ønsker feedback fra arbejdsgiverne

Han siger, at nogle af de unge vælger et billede fra eksempelvis deres Facebook-profil, hvor de ser afslappede eller glade ud, fordi de tror, at arbejdsgiveren måske ser det som en kvalitet.

Sådan forholder det sig dog langt fra altid, men det betyder ikke, at de ”upassende” billeder er sendt i en ond mening, siger Martin Thing.

- Der er jo ikke nogen, der er interesseret i at sende en jobansøgning for ikke at få noget arbejde. Jeg tror, det handler om, at man skal blive bedre til at snakke om, hvad det er for nogle kvaliteter, man leder efter, når man sender de her billeder afsted.

Han håber, at både uddannelsesstederne, de unge, men også arbejdsgiverne i fællesskab kan få ryddet ud i de billeder, der ikke hører hjemme i en jobansøgning.

- Hvis man nu sender rigtig mange ansøgninger og bare får afslag på afslag, så tænker jeg da også, at langt de fleste vil opsøge nogen for at spørge om, hvad det er, de gør forkert. Men jeg håber da også, at nogle af de her chefer måske tager sig tid til en gang i mellem i hvert fald at sende en besked tilbage, siger Martin Thing.