Samfund

Verdens største solfangeranlæg bugter sig i de midtjyske bakker

Silkeborg er gået i front med verdens klart største solvarmeanlæg: 12.000 solfangere på et område svarende til 22 fodboldbaner.

De 12.000 skinnede solfangere bugter sig op og ned af bakkerne ved Silkeborg.

Anlægget er splinternyt, og det er i al beskedenhed verdens største solfangeranlæg, der netop er indviet. Det er dobbelt så stort som verdens hidtil største solfangeranlæg, som i øvrigt også ligger i Jylland, nærmere bestemt i Vojens.

- Når vi får det her solvarmeanlæg, så betyder det jo, at vi er mindre afhængige af Rusland, af Putin og måske af Trump. Vi bliver mere selvforsynende med den varme, der skal være i Silkeborg, siger borgmester Steen Vindum (V) om det ambitiøse anlæg.

Anlægget er et stort skridt i retning af Silkeborg kommunes erklærede klimamål om at være uafhængig af kul og olie inden år 2030.

22 fodboldbaner

Solfangerne dækker et område på størrelse med 22 fodboldbaner. På en overskyet vinterdag som i dag producerer anlægget varme, der kan bruges som supplement til det lokale kraftvarmeværk.

Verdens største solvarmeanlæg

Antal solfangere: 12.436

Solfangerareal: 156.694 kvadratmeter (svarer til 22 fodboldbaner)

Beliggenhed: Sejling Hede

Beregnet årlig produktion: 80.000 MWh

Andel af samlet varmebehov: 20 pct. (resten dækkes af naturgas og overskuds-el)

Antal almindelige parcelhuses årlige behov dækket: 4.400

Levetid: Minimum 25 år

Kilde: Ingeniøren

Men når det bliver sommer med varme og solskin, så kan solfangerene levere al den varme og varmt vand, som de 21.000 tilknyttede forbrugere har brug for.

Klarer alt i sommermånederne

- Kraftvarmeværket skulle gerne stå stille i sommermånederne. Det er først, når anlægget nærmer sig efteråret, hvor solen bliver lidt svagere, vi bliver nødt til at starte kraftvarmeværket op igen for at supplere varmen, forklarer projektleder Mogens Lyhne fra Silkeborg Forsyning.

På årsbasis forventes det, at anlægget kan levere cirka 20 procent af den varme, som de 21.000 kunder bruger.

CO2 venligt

Anlægget er blevet til virkelighed på mindre end et år, og har kostet 250 millioner kroner. Til gengæld får Silkeborgs varmekunder en billig og fast varmepris i de næste mange år – og oven i købet kan de lune sig ved tanken om, at den vedvarende energi i varmerørene pynter pænt på det danske CO2-regnskab.

- Det er jo rigtigt fornøjeligt, at vi har fået det sat i drift. Solen er jo gratis. Det har vi ikke været vant til før, hvor vi har købt naturgas til vores varmeproduktion, siger projektleder Mogens Lyhne.