Samfund

Ny undersøgelse punkterer myte - fagforening er dybt uenig

Det er en myte, at udenlandske lønmodtagere ikke arbejder på overenskomst, viser ny undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening. 3F er dybt uenige.

Der findes flere fordomme om udenlandsk arbejdskraft i Danmark. En af dem er, at udlændinge strømmer ind over grænsen og udfører arbejde til langt lavere lønninger end danskerne. Og under langt dårlige forhold. 

Men det er en myte, mener Dansk Arbejdsgiverforening. De har netop offentliggjort en ny undersøgelse, der viser, at tre ud af fire udenlandske lønmodtagere i Danmark er omfattet en dansk overenskomst. 

- Det organiserede arbejdsmarked slår derfor også igennem, når det gælder mennesker, der kommer fra andre lande, siger underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, Erik Simonsen og understreger, at tallet ligger tæt op ad tallet for danske lønmodtagere. 

74 procent af de udenlandske lønmodtagere i Danmark er på en dansk overenskomst, viser ny undersøgelse.

Tilsvarende er 83 procent af alle danskere nemlig på en overenskomst, og derfor arbejder de to grupper i langt højere grad under samme forhold. Samtidig er antallet af udenlandske virksomheder, der vælger at udstationere arbejdskraft til Danmark, meget lavt, mener Erik Simonsen. Denne gruppe er dog ikke inkluderet i undersøgelsen. 

- Men der er tale om meget få personer. De fylder ikke ret meget på det danske arbejdsmarked, og derfor er tallet reelt set ikke meget højere, hvis man inkluderer dem, siger han. 

3F: Tal er langt værre i byggebranchen

Men tallene er misvisende, mener fagforeningen 3F, der peger på, at den udenlandske arbejdskraft i især byggebranchen netop omfatter en stor gruppe af udstationeret arbejdskraft. Derfor er tallet langt højere, end Dansk Arbejdsgiverforening giver udtryk for. 

- Det er muligt, at de her tal er rigtige for danske virksomheder. Men når vi snakker byggebranchen, er der en meget stor del, der er udenlandske virksomheder, og som derfor bruger udstationeret arbejdskraft, mener næstformand i 3F, Palle Bisgaard. 

Ifølge 3F's egne tal er kun 25 procent af de udenlandske lønmodtagere omfattet af en dansk overenskomst. 

3F: Overenskomsttal er misvisende

- Desværre. De udstationerede virksomheder har omkring 25.000 ansatte, og de er ikke med i den her undersøgelse. Vores tal viser, at det kun er omkring 25 procent af dem, der er på dansk overenskomst, og det er jo et helt andet billede. Mængden af social dumping er derfor meget stor i byggebranchen, siger Palle Bisgaard. 

Særligt et problem på villavejene

Han bakkes op af Jens Arnholtz fra Københavns Universitet, som forsker i udenlandsk arbejdskraft. 

- Især ude på villavejene er det en jungle. Det er en underskov af små enmandsvirksomheder, og derfor er det nærmest umuligt at stille et overenskomstkrav, siger han og fortsætter: 

- Hr. og Fru Jensen tænker ikke over, om de håndværkere, de hyrer, er på en overenskomst eller ej. Så længe de får et godt tilbud, siger han og påpeger, at det er med til at presse de danske håndværkere på villavejene. 

- Mange af de danske håndværkere, som førhen udførte arbejde på villavejene, føler sig presset af den udenlandske arbejdskraft, fordi lønningerne ofte er lavere.

TV 2 sætter fokus på håndværkere i Danmark

Tal fra Københavns Universitet viser, at danske håndværkere i gennemsnit får 172 kroner på de danske villaveje. Til sammenligning får udenlandske håndværkere, der ikke er på overenskomst, 83 kroner i timen. 

Torsdag aften sætter TV 2 fokus på håndværkere i Danmark i tv-eksperimentet 'Danmark mod Østeuropa'. Her udfører danske og østeuropæiske håndværkere den samme byggeopgave hos en familie i Hvalsø, hvorefter arbejdet bliver sammenlignet. 

I eksperimentet stifter seerne blandt andre bekendtskab med håndværkerfirmaet Skjoldborg, som er ejet af René Skjoldborg. Han benytter sig udelukkende af polske håndværkere. Ingen af dem er underlagt en dansk overenskomst. 

Håndværker: Mine ansatte er ikke på overenskomst

- Mine ansatte er timelønsansatte. Det er en måde er forsikre mig selv på. Hvis jeg binder dem, så hænger jeg også på dem, hvis jeg ikke kan tilbyde dem noget arbejde, siger René Skjoldborg og påpeger, at hans ansatte dog får langt over mindstelønnen, mens de samtidig er erhvervsforsikret: 

- Vi arbejder alle 37 timer om ugen, og mine ansatte får 180 kroner i timen, så jeg har svært ved at se, hvad hverken de eller jeg skal bruge en overenskomst til.

Tilbage hos Dansk Arbejdsgiverforening vil underdirektør Erik Simonsen ikke gøre sig til dommer over, hvorvidt virksomheder i Danmark er bedst tjent med overenskomster eller ej. Han mener dog grundlæggende, at der er klare fordele ved det danske overenskomstsystem. 

- Hovedproblemet i Danmark er ikke, at vi har et overenskomstsystem. Det sikrer, at der er ordnede forhold og relativt lige konkurrencevilkår. Og fordi det er så stærkt, har danske virksomheder klare fordele ved at være en del af system, slutter Erik Simonsen. 

'Danmark mod Østeuropa' består af to programmer. Det første program bliver vist torsdag den 12. januar klokken 20 på TV 2, mens du fra torsdag morgen kan se det på TV 2 PLAY. Det følgende program bliver vist torsdag den 19. januar på TV 2. Serien er produceret for TV 2 af STV Production A/S med støtte fra Public Service Puljen.