Samfund

Isbjørnen Ivan ankommer til Jylland efter skilsmisse: Nu håber de på unger

Et mislykket ægteskab var skyld i, at Ivan aldrig blev far i Københavns Zoo. I hans nye hjem satser de på et langt mere frugtbart forhold.

Ægteskabet mellem isbjørnene Noelle og Ivan endte i en skilsmisse, hvor sidstnævnte måtte flytte.

Derfor har Ivan torsdag været ude på en længere rejse fra Københavns Zoo til Skandinavisk Dyrepark i Kolind på Djursland.

Her venter isbjørnehunnen Nuno, og efter fire timers transport på tværs af landet var der i det østjyske store smil, da Ivan torsdag eftermiddag nåede frem.

- Idéen er, at Ivan skal være far til de isbjørneunger, hun forhåbentlig skal have i løbet af de år, der kommer, siger Frank Vigh-Larsen, der er direktør i Skandinavisk Dyrepark.

Dyrepasser: En trist dag

Den 11 år gamle og 654 kilo tunge isbjørn blev skudt med en bedøvelsespil i Københavns Zoo tidligt torsdag morgen. Efter 10 år i hovedstaden måtte dyrepasserne sande, at Ivan og Noelle simpelthen ikke kunne sammen.

Noelle havde vendt ham ryggen og det dårlige forhold stressede de to isbjørne, hvorfor en flytning var uundgåelig.

For dyrepasser Mette Krøl, der har passet Ivan siden 2007, er det en tung dag.

- Det er en trist dag, det er det, men det er o.k., sagde den grådkvalte dyrepasser torsdag morgen, da Ivan blev bedøvet.

Har været i Jylland før

Forholdet mellem Ivan og Noelle har været anstrengt længe, og de to har aldrig fået unger sammen.

Det er ikke første gang, at Ivan skal en tur til Skandinavisk Dyrepark. Ivan var i 2014 sendt på nogle måneders ferie i den jyske dyrepark, så han og Noelle kunne få en pause fra hinanden.

Men den midlertidige pause viste sig altså ikke at være nok, og derfor slutter forholdet mellem de to nu endegyldigt.

- Jeg er sikker på, at han glæder sig til at komme derover. Han har jo været derovre på sommerferie. Nogle af de frustrationer han har haft, det håber vi så, at han får udlevet på nogle andre måder derovre, siger Carsten Grøndahl, som er chefdyrlæge i Københavns Zoo.

Ankommet til Djursland fik Ivan hurtigt lov til at inspicere sit nye hjem, som blandt andet består af et stort udendørsareal.

- Det bliver godt, selvom det selvfølgelig er trist for os, at vi skal af med ham. Han er en fantastisk isbjørn, siger dyrepasser Mette Krøl, der var med på rejsen fra København til Skandinavisk Dyrepark.

I Københavns Zoo kommer der snart en ny isbjørn fra Rusland til at holde Noelle med selskab.