Samfund

Håndværker ødelagde Lenes loft: Gav ham den dårligst mulige vurdering

Det var tæt på at ende i polititilhold, da husejer Lene Scherfig fik besøg af det danske håndværkerfirma Boas Byg under optagelserne til TV2-program.

Pressenævnet har udtalt kritik af nedenstående artikel.

- Ej, nu må det stoppe.

Lene Scherfig har blikket rettet mod sit hvide loft, som for nyligt er blevet pudset. Hun er netop kommet hjem fra arbejde og har opdaget, at der er huller i loftet, mens gulvet er fyldt med små bunker af støv og træ. Hun tager sig til hovedet og går videre ind i sit soveværelse.

- Og det er endnu værre herinde. Det er simpelthen løgn, udbryder hun.

I et unikt tv-eksperiment sammenligner TV 2 danske og østeuropæiske håndværkere. Eksperimentet hedder 'Danmark mod Østeuropa' og i første program skal henholdsvis et dansk og et østeuropæisk firma skiftevis lægge et tag på Lenes hus i Hvalsø.

Nægtede at vedkende sig huller i loftet

Sammen med sine tre børn er hun for nyligt flyttet ind i huset, da det danske firma Boas Byg som de første skal lægge taget. Firmaet af ejet af André Boas, som også styrer byggeriet.

Først nægter André Boas, at det er ham, der har lavet hullerne

Lene Scherfig

Men da Lene kommer hjem efter håndværkernes første dag, er der imidlertid kommet huller i hendes nypudsede loft. Under renoveringen banker håndværkerholdet flere steder på søm, som resulterer i huller i det nypudsede loft.

Om 'Danmark mod Østeuropa'

Programmet sætter fokus på dansk og østeuropæisk arbejdskraft. Der er tale om et eksperiment, hvor håndværkerne får stillet den samme byggeopgave for rigtige kunder, velvidende at de vil indgå i en sammenligning. Deres arbejde er optaget med robotkameraer, så de ikke blev forstyrret under arbejdet og opførte sig, som de plejer. De er valgt ud fra anmeldelser på internettet, og deres seneste kunder er kontaktet for at få en vurdering af deres arbejde. Da man ikke kan generalisere resultatet af eksperimentet, indgår der også fakta, undersøgelser og eksperter på området i programmet.

- Først nægter André Boas, at det er ham, der har lavet hullerne, husker Lene Scherfig fra episoden.

- Så har vi en lang diskussion, og først dagen efter indrømmer han det og sørger for, at der kommer en maler uden beregning, siger hun og fortæller, at hun havde flere lignede kampe med ham undervejs i programmet.

Sureste kundesmiley

En del af præmissen for tv-eksperimentet 'Danmark mod Østeuropa' er at skabe en så virkelighedstro situation som muligt. Lene har derfor selv betalt for materialerne, mens tv-produktionen har dækket de yderligere omkostninger.

Han lagde dampspærren på mit tag helt forkert. Den fejl havde jeg ikke opdaget, hvis jeg havde stået helt alene med projektet,

Lene Scherfig

Lene selv tør dog slet ikke tænke på den økonomiske situation, hun ville have stået i, hvis hun selv havde hyret Boas Byg og derfor skulle stå for alle omkostningerne.

I programmet ender hun da også med at give Boas Byg den sureste kundesmiley. Men det skyldes ikke kun hullerne i loftet, fortæller hun.

- Han lagde dampspærren på mit tag helt forkert, hvilket i værste fald kunne have givet rådne spær og svamp. Den fejl havde jeg ikke opdaget, hvis jeg havde stået helt alene med projektet, siger hun og uddyber:

- Da der ikke tidligere har ligget en dampspærre, spurgte jeg, om han var sikker på, at den skulle være der, og det insisterede han på, at den skulle.

Hvorfor dampspærren er lagt forkert, og hvad det har af konsekvenser, kan du læse om her.

Tæt på at give Boas polititilhold

André Boas har dog flere gange kontaktet Lene Scherfig efter optagelserne netop på grund af dampspærren.

Han erkender senere, at dampspærren ligger forkert. Efterfølgende er han dog dukket uanmeldt op på Lenes adresse for at se taget igen.

Hvis han viser sig på adressen igen, anmelder jeg ham.

Lene Scherfig

- Jeg var heldigvis ikke hjemme. Min far var i haven, og pludselig stod der en mand på min terrasse. Det var André Boas, som begyndte at tage billeder af huset, mens han talte grimt til min far, fortæller Lene Scherfig, der selv var glad for, at hun ikke var hjemme:

- Han har efterfølgende kontaktet mig via min mail, og jeg har været meget tæt på at give ham et polititilhold. Hvis han viser sig på adressen igen, anmelder jeg ham.

Boas nægter at udtale sig

André Boas har ikke ønsket at stille op til interview, og han har efterfølgende rettet kritik mod programmet. Han har dog flere gange i forløbet gjort opmærksom på, at det er en fejl, at dampspærren senere er blevet fjernet helt, da han mener, at den bør være der.

Der er intet iscenesat i programmet. Boas Byg fik at vide, at de kunne løse opgaven, som de ville. Det kan der slet ikke herske tvivl om.

Lene Scherfig

På det sociale medie Facebook påstår han samtidig, at han er blevet instrueret af TV 2's produktionsselskab STV i, at han skulle lægge en dampspærre.

Det afviser Lene Scherfig dog på det kraftigste:

- Han har fået stillet den samme opgave og udgangspunkt, som det østeuropæiske håndværkerhold, og han vidste, at han blev filmet. Der er intet iscenesat i programmet. Boas Byg fik at vide, at de kunne løse opgaven, som de ville. Det kan der slet ikke herske tvivl om.