Samfund

Danske skoleelever: Derfor pjækker vi mere

Hver sjette 15-årige elev har inden for de seneste to uger pjækket en til to hele dage fra skole.

Hver sjette 15-årige skoleelev har pjækket inden for de seneste to uger. Det viser friske tal fra den seneste Pisa-rapport.

17 procent af 9.klasse-eleverne har minimum pjækket en gang i løbet af de sidste fjorten dage. Dermed pjækker de 15-årige elever mere end i lande som Norge, Sverige, Frankrig, Tyskland og Holland.

På Brobyskolerne på Fyn forklarer eleverne, hvorfor flere vælger at tage en fridag fra undervisningen.

- Jeg tror, det er det der med, at der er så mange krav i skolen efter vi er kommet op i de større klasser. Det er stressende hele tiden at forholde sig til lektier eller eksaminer, siger Line Vedersø, som går i 9.y.

En pjækkedag kan give et tiltrængt pusterum i en travl hverdag, forklarer Line Vedersø.

- Man får lidt ro på, hvis det har været stresset uge. Hvis man for eksempel kommer til onsdag og virkelig ikke kan overskue skolen, så kan det være meget rart at få en dag derhjemme.

Men det bevidste fravær går ud over det faglige niveau. Elever, der har pjækket timer eller hele dage, forud for Pisa-testen, scorer 30-40 point lavere end de 502 point, som eleverne i snit opnår i naturfag.

Maja Vendler fra 9.y på Brobyskolerne har også taget en pjækkedag i ny og næ, når presset har været for stort. Hun er bevidst om, at hun risikerer at miste vigtig læring, når hun pjækker:

- Dengang man var mindre, lå der ikke rigtigt et pres på ens skuldre. Der tænkte man ikke, "jeg skal lære det her for at komme videre i fremtiden". Det ved man nu, hvor man er blevet ældre og man får det også at vide hele tiden.

Undersøgelsen viser, at de asiatiske elever er klart bedst til at undgå pjæk. I Japan er det kun 1,8 procent af eleverne der har pjækket inden for de seneste to uger.

Elever mangler motivation

Ifølge Jens Vase Poulsen, formand for Danske Skoleelever, skyldes pjæk hos de ældste elever ofte en dalende motivation i løbet af skolegangen.

- Der er en tradition for, at det er sjovt at gå i skole fra 0.-3.-klasse. Men lige så snart vi kommer op i udskolingen fra 7. - 9.-klasse, formår skolen at dræbe vores motivation og læringslyst i rigtig mange tilfælde.

- Det bliver simpelthen kedeligere at gå i skole, fordi skolen ikke formår at holde dig motiveret. Det er selvfølgelig elevens eget ansvar at finde motivationen, men skolen kan godt hjælpe, siger Jens Vase Poulsen.