Samfund

100.000 danske husstande risikerer at miste radiosignal tirsdag

YouSee slukker tirsdag for FM-signalet i de danske dagligstuer. DR's radiochef mener, YouSee undervurderer radioens betydning for danskerne.

Trods store folkelige protester begyndte Norge som det første land i verden at slukke for sit FM-radiosignal 11. januar.

Tirsdag 31. januar kommer turen til danskerne, når YouSee slukker for sit FM-radiosignal.

Er man blandt de cirka 1,3 millioner danske Yousee-kunder, som modtager sit tv- og radiosignal fra landets største distributør, skal man derfor lige tjekke, om ens radiosignal kommer fra kabelstikket.

Slukningen af signalet vil ikke få indflydelse på signalet i din bil - kun i hjemmet.

Vil man fremadrettet gerne høre radio fra YouSee, skal man enten anskaffe sig en digital DAB-radio, høre radio gennem tv'et eller apps til telefonen eller bestille en gratis stueantenne.

DR: Det går ud over de ældre

Hos Danmarks Radio er radiochef Gustav Lützhøft er ikke glad for YouSees beslutning, som han mener formentlig vil berøre mindst 100.000 husstande i hele landet.

- Det er ærgerligt for dem, der bliver ramt af det. Jeg synes personligt, det er en undervurdering af radioens store betydning for danskerne, men det er en beslutning, som DR ikke har haft noget med at gøre, siger Gustav Lützhøft til dr.dk.

Han uddyber:

- Slukningen af FM-signalet ud gennem kabelstikket vil blandt andet ramme en del ældre lyttere, som vi ved er nogle af dem, der flittigst hører radio via kabelstikket. Det vil også berøre flere af dem, der har gjort meget for at høre musikken fra radioen i høj kvalitet på for eksempel deres stereoanlæg, siger Gustav Lützhøft.

FM-nettet skal slukkes helt i Danmark

I Danmark er det ifølge Slots- og Kulturstyrelsen planen at nedlægge FM-signalet, når over 50 procent af lytterne er overgået til den digitale DAB-radio. I øjeblikket ligger det tal dog på 31 procent.

Den oprindelige deadline var i 2019, men det er blevet droppet. Først når lytterandelen sniger sig over 50 procent, vil politikerne sætte en frist for, hvornår det danske FM-net skal slukkes helt.

YouSee begrunder slukningen af deres FM-signal med, at der skal frigives båndplads til fremtidens bredbånd.

- Der er en begrænset mængde plads i kabelnettet, og der er ikke plads til både højhastighedsbredbånd og den gamle FM-teknologi, der optager uforholdsmæssig meget plads. Det tager vi nu konsekvensen af, sagde Jacob Mortensen i efteråret.

YouSee har lavet en informationsvideo om slukningen af FM-signalet, som kan ses herunder:

Få norske radiostationer er undtaget

I Norge besluttede et flertal i Stortinget i begyndelsen af december sidste år, at det altså nu skulle være slut med FM-radio i landet.

Den første region, hvis indbyggere bliver tvunget til at lytte til DAB-kanaler for at få et radio-fix, er Nordland. Dog er nogle få lokale radiostationer undtaget for de nye regler og har fået lov at fortsætte med at sende via FM.

DAB er en digital radio, der sender flere kanaler på samme frekvens. Målet er at få bedre lydkvalitet, flere stationer og mindre støj i forhold til de analoge FM-kanaler.

Opdateret 27.1.: En tidligere udgave af denne artikel oplyste, at skiftet ville ske fredag den 27. januar. YouSee oplyser nu, at skiftet først sker tirsdag den 31. januar.