Samfund

Christoffer havde job som falsk kvinde på datingside: Sådan snød vi mændene

En af de falske kvinde-profiler fra datingsiden Matchclub.dk fortæller, hvordan han blev nøje instrueret i at hive penge ud af mændene.

Christoffer Ravn fra Skanderborg har haft et specielt job.

Han har været kærlighedshungrende kvinde på en datingside.

Han var ansat på datingsiden Matchclub.dk som en såkaldt player, hvor han under en række falske profiler chattede med interesserede mænd. Mændene betalte ni kroner pr. besked de sendte, og hele forretningsideen var at holde chatten i gang så længe som muligt.

- Det er vanvittigt gennemtænkt. Det er utroligt, at det er så gennemtænkt og så falsk, siger Christoffer Ravn i dag til TV 2.

Nogle mænd er nemme at fange

- Jeg tror, der er nogle naive eller desperate mænd, der finder ind på de her sider, og de er nemme at fange. Nogle springer fra med det samme, og andre bliver fanget af det her spil. Enten fordi de bare vil have noget underholdning eller fordi de er desperate efter sex. Jeg kalder det bedrag. Det er i hvert fald ikke særligt etisk korrekt, siger han.

På Matchclub.dk’s hjemmeside står der – meget diskret – at ”profilerne på denne chat service er delvist fiktive, fysiske aftaler med disse fiktive profiler er ikke muligt”.

På den baggrund afviser det hollandske firma bag hjemmesiden, at der er tale om at snyde kunderne. De kalder siden for ”underholdning”. Ifølge Jyllandsposten, der var de første til at skrive om siden, står det hollandske firma også bag en række andre, tilsvarende chatsider.

Mange af de mandlige kunder på hjemmesiden føler sig snydt, både følelsesmæssigt og økonomisk. I går sagde én af disse utilfredse kunder, Günther Link fra Vejle, til TV 2, at han følte sig groft bedraget:

- Man føler sig til grin. Og man føler sig krænket. De leger med folks følelser og drifter og stjæler folks penge samtidig, Du tror, du sidder og snakker med en sød dame, og så sidder der i virkeligheden en mand og skriver til en, sagde han.

En detaljeret drejebog

Ifølge den tidligere medarbejder Christoffer Ravn, der altså udgav sig for at være kvinde, når han chattede med mændene, var alting meget nøje planlagt og beskrevet i en detaljeret drejebog.

- Man får et lynlynkursus i, hvordan man skal holde folk hen, så man for eksempel ikke kommer til at arrangere dates. Man får at vide, at vi skal holde kunden hen så længe som muligt. At vi skal lokke så mange beskeder til ni kroner stykket som muligt ud af dem, fortæller Christoffer Ravn.

Svarmuligheder

I drejebogen står der eksempler på svar, der kan redde enhver situation. Hvis en mand for eksempel foreslår, at man skal skrive sammen på et andet forum eller tale i telefon sammen, så har playerne blandt andet disse muligheder for at svare:

”Jeg er ikke klar til at give dig mit telefonnummer.”

”Jeg bruger kun Facebook til familien.”

”Søde. Jeg giver ikke mit telefonnummer ud til folk jeg ikke kender. Er du klar over, hvor mange mænd der beder om mit telefonnummer til daglig?”

”Jeg foretrækker at bruge denne chatside, fordi folk er mere seriøse, når begge parter betaler.”

- Det er en hjælp til, hvordan du undgår de sværeste situationer. Og det virker. De har testet det, og de tjener rigtig gode penge på det her, siger Christoffer Ravn.

60 kroner i timen

Når han sad foran computeren, havde han gang i flere samtaler på samme tid. På hans computer så han et skærmbillede, der i venstre side viste hans egen dækhistorie – hvilken kvinde han var og hvad hun tidligere havde skrevet om sig selv. I højre side viste den oplysninger om manden han chattede med og hans seneste beskeder.

På den måde kunne han hurtigt danne sig et overblik over, hvor langt samtalen var nået og skrive en ny chat-besked.

- Når jeg skrev hurtigt og skrev beskeder lige over mindstekravet på 70 tegn, så kunne jeg tjene omkring 60 kroner i timen. Når man så var færdig, så skrev man ikke farvel. Chatten fortsatte bare, og så var der en anden falsk profil, der kunne fortsætte den, fortæller Christoffer Ravn.

Forbrugerrådet kalder falske datingprofiler for bedrageri

Christoffer Ravn stoppede i jobbet efter meget kort tid, fordi han mente, at det han lavede var ulovligt.

Det mener Forbrugerrådet Tænk meget vel kan være rigtigt:

- Det er efter min opfattelse rent bedrageri. Det, der er det afgørende her, er om man får den vare, man er stillet i udsigt. De fleste vil opfatte en datingside som et sted, hvor man møder reelle mennesker. Hvis det ikke er tilfældet, så er det et forbehold, der skal være klokkeklart og tydeligt, så man ikke overser det, siger Jakob Steenstrup, der er juridisk konsulent i Forbrugerrådet Tænk.

TV 2 har i dag forsøgt at få en kommentar fra folkene bag Matchclub.dk, men det er ikke lykkedes.