Efterretningschef: - Hvis vi havde haft en trusselskategori, der var endnu højere, havde vi brugt den

Krigsførelse i cyberspace er fremtidens angreb. Allerede nu sker det hele tiden - også rettet mod Danmark.

Den danske stat bliver udsat for mellem 500 og 1000 hackerangreb hvert ĂĄr fra andre stater, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Af alle de trusler, der er rettet mod Danmark er truslen fra cyberangreb den mest alvorlige, siger FE.

- Vi anser truslen for at være meget høj. Den er faktisk den højeste trusselskategori, vi har, og havde vi haft en, der var endnu højere, ville vi have anvendt den, fordi vi ser angreb på helt jævnlig basis, siger Thomas Lund-Sørensen, der er chef for Center for Cybersikkerhed under FE.

USA er ikke det første offer

Den aktuelle historie om Ruslands angivelige indblanding i det amerikanske præsidentvalg har sat fokus på denne form for elektronisk undergravning og destabilisering af andre stater.

Et andet berømt – eller berygtet – eksempel er STUXNET-virussen, et elektronisk angreb, som for seks år siden skulle sabotere det iranske atomprogram. Det var angiveligt enten USA eller Israel, der stod bag STUXNET.

Frygt for mere indblanding

Indblandingen i det amerikanske præsidentvalg, som USA siger at Rusland stod bag, har skabt frygt for flere af den slags politisk motiverede angreb i Vesteuropa. For eksempel, at Rusland skulle forsøge at påvirke præsidentvalget i Frankrig til fordel for højrefløjspolitikeren Marine le Pen. Eller at Rusland skulle blande sig i den tyske valgkamp med det mål at vælte kansler Angela Merkel.

- Vi har beskrevet i vores seneste risikovurdering, at netop Rusland og Kina er nogle af de lande, der har investeret på det her felt. Men der er også en række andre lande, der har gjort det, siger Thomas Lund-Sørensen.

Rammer ogsĂĄ Danmark

Den slags angreb er ogsĂĄ en trussel mod Danmark, fastslĂĄr danske eksperter.

- Vi er ikke helt sĂĄ langt fremme med at beskytte os som for eksempel Norge og Sverige, hvor man har arbejdet med det i flere ĂĄr. Men med ĂĄbningen af Center for Cybersikkerhed er vi ved at komme godt med, siger professor i datasikkerhed ved DTU, Lars Knudsen.

Henrik Breitenbauch: Det er et vilkår, som vi skal vænne os til

Henrik Breitenbauch, der er leder af Center for Militære Studier på Københavns Universitet, er helt overbevist om, at Danmark hele tiden er under cyberangreb fra fremmede magter:

- Jeg er helt sikker på, at der er fremmede tjenester, der opererer i Danmark og forsøger at finde informationer både hos offentlige myndigheder, hos forskere og alle mulig andre steder. Så vi er alle sammen udsat.

- Alle, der er involveret i den demokratiske samtale i det offentlige rum, må vænne os til, at lækager og hele cyber-dimensionen er noget, som vi skal forholde os til, siger Henrik Breitenbauch.