Samfund

Overraskende drejning i YouSee-sag: Alle scenarier er åbne

Løsladelsen af en 51-årig sigtet i forbindelse med Yousee-nedbruddet skaber nye teorier omkring, hvad der kan være sket.

- Jeg havde ikke ventet denne drejning i sagen. Og man kunne godt være bekymret for, at de beviser, der er kommet nu, måske kan stritte i en anden retning end mod den mistænkte.

Sådan siger Peter Kruse, sikkerhedsekspert i firmaet CSIS, til TV 2, efter at Københavns Politi fredag formiddag oplyste, at en 51-årig mand er løsladt i sagen om YouSee-nedbruddet nytårsaften. 

Manden blev torsdag anholdt og sigtet i sagen, mens hans hjem i København blev ransaget af politiet. Men under en time før manden skulle fremstilles i grundlovsforhør i dommervagten i København fredag formiddag, meddelte politiet pludselig, at manden var blevet løsladt på grund af supplerende oplysninger fra TDC, som betød, at der alligevel ikke var grundlag for at kræve manden varetægtsfængslet.

Det er ikke pænt det, vi er vidne til. Det gør selvfølgelig også, at man bliver en smule forvirret over, hvad det er, der nu kommer i spil.

Peter Kruse, sikkerhedsekspert, CSIS

Den 51-årige er dog fortsat sigtet i sagen efter straffelovens paragraf 293 og 291, som dækker dels over en paragraf om forstyrrelse af offentlig infrastruktur - i dette tilfælde tv-signalet - og straffelovens hærværksparagraf. 

En uskøn affære

Peter Kruse kalder hele forløbet "en uskøn affære".

- Det er ikke pænt det, vi er vidne til. Det gør selvfølgelig også, at man bliver en smule forvirret over, hvad det er, der nu kommer i spil, siger han. 

TDC's administrerende direktør, Pernille Erenbjerg, sagde torsdag til TV 2, at de har tydelig dokumentation for en bevidst skadelig handling, der har krævet en relativt detaljeret viden omkring YouSee og deres tv-platform.

Peter Kruse har tidligere over for TV 2 forklaret, at alt tyder på, at en intern medarbejder står bag nedbruddet. Og det mener han fortsat er mest sandsynligt.

Noget vi skal vænne os til i hele landet

Ifølge sikkerhedseksperten får CSIS ofte henvendelser fra virksomheder, som beder om hjælp med efterforskning af svindel eller hændelser, som er foretaget af medarbejdere - ligesom det tidligere er set i Se og Hør-sagen, hvor en intern medarbejder fra Nets blev dømt for at have hacket og videregivet oplysninger om kendte og kongeliges kreditkort til ugebladet.

- Så det, at man har betroede medarbejdere, som misbruger deres adgang i systemerne til egen vinding eller sabotage, det er desværre noget, vi skal vænne os til. Det gælder i virkeligheden alle systemer og sektorer rundt i hele landet, siger han.

Identitetstyveri eller politiske motiver

Samtidig spekulerer han dog i, hvorvidt den 51-årige kan have været udsat for identitetstyveri. 

- Hans computer kan være blevet kompromitteret og misbrugt. Og dermed bliver han automatisk involveret i sagen, siger Peter Kruse.

Der kan være politiske motiver for at lukke ned for en nytårstale.

Peter Kruse, sikkerhedsekspert, CSIS

Samtidig tegner han et andet scenarie:

- Angrebet kan også være kommet udefra. Det vil sige, at der måske er åbnet op for, at der ikke er tale om en intern medarbejder, men i stedet er tale om et eksternt angreb, som vi har set tidligere, siger han og tilføjer, at der på det seneste har været en del hackeraktivitet, som har været statssponsoreret.

- Der kan være politiske motiver for at lukke ned for en nytårstale. Men alt det er lige nu spekulativt og mine gætterier er i virkeligheden lige så kvalificerede som mange andres, understreger Peter Kruse.

Antenner stritter i alle retninger

Under alle omstændigheder vurderer sikkerhedseksperten, at vedkommende, som har forårsaget nedbruddet hos YouSee, har haft adgang til systemerne indefra. 

- Adgangen skal bruges som springbræt i det interne netværk. Derfra kan man så med den fornødne tekniske viden udstede kommandoer ind i netværket, fuldstændig ligesom en betroet medarbejder ville kunne, forklarer Peter Kruse.

Og den nye drejning i sagen har skabt yderligere forvirring og tvivl.

- Mine antenner stritter i alle retninger lige nu, siger sikkerhedseksperten.

- Så vi er sårbare, når det handler om personer, som er placeret i en post omfattet at tillid. Og hvis de så bliver hacket og misbrugt, så er alle døre og porte åbne for misbrug og så er alle scenarier åbne, mener Peter Kruse.

Den 51-årige mand nægter sig skyldig og politiet undersøger fortsat sagen.