Samfund

LA vil ikke stramme reglerne: - En gruppe indvandrere skal ikke begrænse vores nytårs-traditioner

Traditionen vægter højere end de farlige situationer, som kan opstå med nytårsfyrværkeriet, mener Liberal Alliance, som ikke vil stramme reglerne.

I kølvandet på flere episoder nytårsaften, hvor fejringen gik over gevind, er debatten om fyrværkerisalg til danskerne igen blusset op.

I Malmø i Sverige sås unge mennesker, som fyrede raketter efter tilfældige og i Odense blev byens rådhustårn en skydeskive nytårsnat. 

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti ønsker nu at se på reglerne på området, men Liberal Alliances Joachim B. Olsen mener ikke, at det er et problem, som politikerne kan eller skal lovgive sig ud af. 

- Det er en tradition, at vi i Danmark fyrer fyrværkeri af en gang om året. Det giver glæde, det er festligt og det skal vi ikke begrænse, fordi en gruppe indvandrere i Odense og i Malmø ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, siger han i en debat på TV 2 News.

Det er de få, som ikke kan styre det

Joachim B. Olsen mener, at de voldsomme scener, som har udspillet sig, er enkelttilfælde. De bør ikke gå ud over den almene dansker, som har lyst til at fejre sit nytår med fyrværkeri. 

- Vi dyrker traditonen her på min gade. Her kommer man ud klokken 24 og ønsker hinanden godt nytår og fyrer noget krudt af stille og roligt. Det har en værdi, og sådan foregår det de fleste steder, siger han. 

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen (S) udtalte fredag, at partiet vil se på muligheden for at regulere, så fyrværkeriet bliver begrænset til særlige områder og måske få inspiration fra Norge, som for 10 år siden helt stoppede salget af raketter.

- Vi bliver nødt til at lære af erfaringer fra andre lande og tage ansvar for de ulykker, der sker hvert år. Vi vil gerne se på erfaringer fra Norge og forslaget fra Sverige, siger hun.

I Norge har forbuddet betydet, at langt færre personer får skader af nytårskrudtet - et tal, som i år var højere end normalt i Danmark.

- Det handler om ulykkerne

At fyrværkeriet ikke hører hjemme på alle gader og stræder er tidligere soldat Emil Arenholt Mosekjær enig i.

I et debatindlæg i Politiken med titlen Det giver ingen mening, at Hr. og Fru Danmark kan rende rundt i en 10-hestes brandert og lege med sprængstof skrev han om farerne ved nytårskrudtet dagen før nytårsaften.  

- Det er ikke legetøj, selvom rigtig mange lader til at behandle det som legetøj. Det gør, at mange kommer til skade hvert eneste år. Ikke bare folk, som selv tænder lunten, men tilfældige forbipasserende og børn, som lige står i retningen af en raket, siger han i debatten på TV 2 News. 

Ifølge Joachim B. Olsen vejer det tungt, at danskerne har praktiseret traditionen i mange år. Det er ifølge ham politiet, som skal sørge for, at nogle enkelte ikke skaber utryghed for det store flertal.  

- Politiet må træde til. Det burde de have gjort i Odense, og det har de været ude og beklage efter nytårsaften. Det skal løses på den måde og ikke ved at vi andre skal begrænse os, siger han.