Samfund

Eksperter: Sådan kunne 51-årig ødelægge tv-signal hos Yousee

Eksperter er enige om, at det har krævet en avanceret teknisk viden at kunne forårsage nedbruddet i YouSee nytåraften.

Torsdag eftermiddag blev en 51-årig mand anholdt og sigtet for at have forårsaget det massive nedbrud, som over en million danskere oplevede med YouSee nytårsaften.

Fredag morgen er det kom det først frem, at man krævede ham fængslet, men senere blev han løsladt, da man havde fundet nye oplysninger.

Og det er et højst usædvanligt nedbrud, mener sikkerhedsekspert fra CSIS, Peter Kruse. 

- Vi har ikke set nedbrud af denne størrelse nogensinde før, siger han og vurderer, at det er en medarbejder, der stod bag angrebet. 

- Det er en person, som ved hvilke knapper, der skal trykkes på. Jeg tror på, at det er en person med dyb teknisk viden og en person, som også formentlig har insider-viden. Derfor peger alt på, at det er en medarbejder, lyder det fra sikkerhedseksperten.

Det er nemlig ikke nok at kunne hacke sig ind i TDCs netværk, forklarer Peter Kruse.

Man skal vide, hvordan hele arkitekturen er strikket sammen, og her taler vi altså om et meget komplekst netværk. 

Peter Kruse

Ganske få tast på tastaturet

Torben Rune, sikkerhedsekpert fra Netplan deler analysen. 

- Det er en person, som har indgående kendskab til både netværket og til hvordan TDC har bygget tingene sammen. Og så måske endda har en form for adgang til netværket, siger han.

Han fortæller, at det kun kræver ganske få tast på tastaturet at afbryde forbindelsen til distributionsanlægget. Efterfølgende kan man så ændre password, så andre ikke kan rette op på skaden.

En mulig tidsbombe

Peter Kruse fremlægger en anden teori, som går ud på at anvende en såkaldt tidsbombe.

- Det er en logisk ting, hvor man putter en bagdør ind i systemet og aktiverer den på et givent klokkeslæt, forklarer han.

Men måske får vi aldrig helt klart at vide, hvad der skete nytårsaften. 

- Jeg tror ikke vi skal sætte næsen op efter at få en meget detaljeret forklaring på, hvad der er foregået. Af mange grunde, men selvfølgelig også, at man ikke ønsker, at nogen kan gentage det her, siger Torben Rune.

Den 51-årige mand vil blive fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Dommervagt klokken 11.45 fredag formiddag. Det oplyser vicepolitinspektør ved Københavns Politi Jens Møller Jensen til TV 2 fredag morgen.

Digitalisering gør virksomheder mere sårbare

Den voksende digitalisering i danske virksomheder, betyder også at infrastrukturen får større betydning, hvilket medfører større risici. Det fortæller Adam Lebech, direktør for Dansk Industris brancheforening for IT- og televirksomheder, DI Digital.

- Når man kobler flere ting til internettet, betyder det mere, at man beskytter sig mod det. Når man har et fjernsyn eller en telefon, som er koblet på internettet, så giver det nye muligheder, men også nye risici. På samme måde for virksomhederne, så får vi større sårbarhed, siger han.

Han forklarer, at det er en udfordring for mange virksomheder at gå ud og vise sårbarheder. Derfor er DI Digital i dialog med staten vedrørende samarbejdet omkring sikkerheden.

- Det kan for eksempel påvirke en aktiekurs, hvis der er et sårbarhedsnedbrud. Og det er derfor mange virksomheder er nervøse for at gå ud med de ricisi, de har over for blandt andet hackerangreb, siger Adam Lebech. 

I takt med at digitaliseringen vokser, vokser også risici, siger Dansk Industris brancheforening.