Samfund

YouSee melder nedbrud til politiet: - Vi har set dokumentation for en "bevidst skadelig handling"

YouSee-nedbrud var en bevidst handling, mener TDC.

Kort efter denne artikel  blev publiceret er det kommet frem, at en mand er blevet anholdt i forbindelse med nedbruddet.

TDC anmelder nedbrud på YouSees kabel-tv-signal nytårsaften til politiet. TDC oplyser, at man mistænker en "bevidst skadelig handling".

Det sker efter undersøgelser af nedbruddet, siger Pernille Erenbjerg, administrerende direktør hos TDC, til TV 2.

- Det er de analyser, vi har foretaget siden i lørdags og på det udstyr, som var årsag til nedbruddet, siger Pernille Erenbjerg som svar på et spørgsmål om, hvordan TDC ved, at det er en "bevidst skadelig handling", der ligger bag nedbruddet.

- Vi har set tydelig dokumenation for, at der er tale om en bevidst skadelig handling, siger Pernille Erenbjerg. Hun vil dog ikke fortælle, om TDC mener nedbruddet skyldes et hacker-angreb eller intern sabotage, altså en skade påført YouSee af en medarbejder.

- Det har krævet en relativt detaljeret viden omkring YouSee og vores tv-platform, siger Pernille Erenbjerg. Hun siger at en lignende nedbrud ikke kan ske igen - men at TDC ikke kan udelukke, at der sker nedbrud fremover.

- Selv om du låser din hoveddør, kan der være nogen, som har nøgler, siger hun.

Startede om eftermiddagen

Nedbruddet startede den 31. december kl. 16,30 og betød at mange danskere ikke kunne se Dronning Margrethes II's nytårstale.

Tidligere torsdag sagde en pressetalsmand for YouSee, at man ikke ønsker at oplyse noget om årsagen til nedbruddet før YouSee - med hjælp fra Center for Cybersikkerhed (CFCS), som er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste under Forsvarsministeriet - har undersøgt nedbruddet.

Heller ikke hos CFCS ønskede man tidligere torsdag at kommentere nedbruddet eller årsagerne til det overfor TV 2.

- Center for Cybersikkerhed samarbejder med TDC om hændelsen. På nuværende tidspunkt kan vi ikke udtale os om en mulig årsag, har Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed, tidligere skrevet i en mail til TV 2, hvor han bekræftede samarbejdet mellem CFCS og TDC om at opklare årsagen.

Omkring 1,2 millioner danskere er kunder hos YouSee, og langt hovedparten har være ramt af nedbruddet, der begyndte lørdag klokken 16.30.

Onsdag - fire dage efter nedbruddet - offentliggjorde YouSee deres kompensation til de ramte kunder: En filmkanal, fem lejefilm samt adgang til 250 film til fri afbenyttelse fra lørdag og måneden ud.

Masser af YouSee-kunder er langt fra tilfredse. Flere af YouSees kunder skriver på virksomhedens Facebook-side, at de efterspørger en kontant kompensation, mens flere slet ikke mener, at de kan få noget ud af tilbuddet.

- Jeg vil ikke have ekstra indhold. Jeg vil have et stabilt tv, som jeg kan regne med. En prisreduktion på næste regning må være det mindste eller en udskydelse af de allerede igangsatte prisstigninger, skriver Thomas Heie Nielsen til YouSees opslag om kompensationen, som har fået over 2400 kommentarer.

Vi kan ikke genskabe nytårsaften, siger TDC-direktør som forklaring på kompensation for nedbrud.

Plaster på såret

Med YouSees egne ord er underholdningspakken "et plaster på såret":

- Vi har valgt at give film til vores kunder, fordi en god film kan samle familien og give en god oplevelse. På den måde håber vi, at vi kan give bare en smule tilbage for nytårsaftens nedbrud, siger koncerndirektør i YouSee, Jaap Postma.

En pressetalsmand har tidligere torsdag afvist overfor TV 2, at der vil blive tale om yderligere kompensation.