Samfund

Tre retter og lys på bordet: Kom med til de hjemløses nytårstaffel

80 hjemløse kunne torsdag sætte sig til bords med hvide duge, sølvlysestager og fin gourmetmad – helt gratis.

Kom til tre retters gourmetmiddag med livemusik og god vin. Sådan lød invitationen til hjemløse i Aarhus torsdag, hvor Jægergårdsgade Værested holdt nytårstaffel for første gang – takket være gavmilde danskere.

- I hverdagen føler man sig nemt overset, så det er rart, at der er nogen, der bruger lidt tid på én også. Så det giver lidt glæde og lidt håb, siger Bo Jørgensen, der deltog i middagen som gæst. 

Menuen bestod af tre retters anrettet gourmet med vin og levende musik.

Værestedet laver mad til de hjemløse hver dag, men det betyder noget helt særligt at kunne give dem noget ekstra. Det fortæller Lone Karby Simonsen, der er ansat på Jægergårdsgade Værested.

- Det her med at kunne give dem sådan en dag, hvor der er dækket op og lys på bordene, og der er vin. Det betyder utrolig meget.

Det er donationer fra helt almindelige danskere på take away-portalen Hungry.dk, som har gjort festmåltidet muligt. På Hungrys hjemmeside er der en donationsmulighed, den såkaldte Give away-knap, som take away-kunderne kan donere et beløb på til hjemløse og udsatte. Det blev i 2016 til 180.000 kroner, der har skaffet mad til 1700 hjemløse og udsatte i Danmark.

For første gang nogensinde er en portion af pengene gået til nytårstaffel for de hjemløse på Jægergårdsgade 107 i Aarhus.

Der var dækket fint op, da gæsterne ankom til Nytårstaffel torsdag.

En anderledes fejring

Det er normalt forbeholdt de kendte og kongelige, men torsdag var det altså 80 sultne hjemløse, der mødte op til treretters middag i anledning af det nye år.

- Nytårstaffel har i århundreder samlet royale og folk fra samfundets øverste lag. Den tradition har vi nu vendt på hovedet ved at invitere gadens folk til nytårstaffel, hvor de udsatte i en mørk tid og under helt særlige omstændigheder ønsker hinanden godt Nytår, siger Rune Risom, adm. direktør hos Hungry.dk.

Gæsterne blev betjent af gastronomi- og tjenerelever fra AARHUS Tech, som valgte at stille op for at give de indbudte en oplevelse i særklasse. Maden – der blandt andet bestod af langtidsstegt mør kalv med trøffelsauce, timiankartofler, lyse rodfrugter samt topping af rødløg og tyttebær – blev leveret og tilberedt af kokkene fra gourmetrestauranten Malling Kro.

- At de bruger tid og kræfter på at komme ned og servere noget for os, det synes jeg er kanon flot, siger Preben Jensen.

Efter maden blev der budt op til dans til hornmusik.

Efter maden blev der budt op til dans, og hvis man spørger gæsterne selv, så var det ikke spild af penge:

- Jeg synes, det har været en kanon succes i år, så jeg håber, der er nogen, som vil bakke op om det i de næste mange år, siger Bo Jørgensen.

TV 2 Nyhederne var med til festen - se hele indslaget fra 19-udsendelsen her:

Kom til tre retters gourmetmiddag med livemusik og god vin. Sådan lød invitationen til hjemløse i Aarhus torsdag, hvor Jægergårdsgade Værested holdt nytårstaffel for første gang, takket være gavmilde danskere. Se hele indslaget fra 19-Nyhederne.