Samfund

STORT OVERBLIK: Sådan har stormfloden ramt Danmark

Her får du et overblik over, hvordan stormfloden har ramt Danmark. Tjek Stormrådets opgørelse på kortet nederst i artiklen.

Roen er ved at sænke sig over landet, efter historisk høje vandstande i aftes og i nat har ramt flere områder i Danmark. Der er ingen meldinger om personskader, men flere steder arbejdes der stadig på at rydde op og pumpe vandet væk.

TV 2 har lavet en rundringning til alle landets politikredse for at få et overblik over, hvordan vejret har påvirket landsdelene. Herunder kan du læse, hvordan det ser ud i dit område. 

Sydøstjylland

Værst ramt har den sydlige del af landet været. Hos Sydøstjyllands Politi har området ved Kolding i Trekantsområdet været mest udsat.

- Vi har haft problemer i Kolding. Kort før klokken 23 har vi anmeldelser om, at der ved Ågaden i byen er oversvømmelse, hvor vi er nede med sandsække og sender pumper til. Senere får vi besked om brand i en transformator, der formentlig er kortsluttet på grund af oversvømmelse, fortæller politiinspektør Morten Anker Jensen.

Ifølge politiinspektøren var branden ikke den eneste i byen den nat.

- Det viser sig senere, at der er flere elskabe i private bygninger på havnen i Kolding, der er ild i, fordi de ikke kan tåle vandet og fugten. Men de er alle sammen slukket nu.

I løbet af natten har 300 borgere i området været uden strøm, og flere veje i byen har været ufarbare. Ifølge politiinspektøren er der igen kontrol over situationen i byen, og trafikken kører normalt.

Der er ingen meldinger om personskader, og nu arbejder kredsen på at opgøre de skader, der har været i løbet af natten.

I Sydøstjylland blev Kolding værst ramt.

Syd- og Sønderjylland

Hos Syd- og Sønderjyllands Politikreds har særligt området ved Aabenraa været udsat – her nåede vandstanden 175 centimeter over normalen.  

- Vi pumper stadig to steder. Ved Mølleåen i Aabenraa og ved et sommerhusområde i Haderslev Kommune ved Kjelstrup Stand. Men begge steder er der kontrol over det, så det primære nu er at sørge for at holde vandstanden nede, fortæller vagtchefen.

Ifølge vagtchefen er der ingen meldinger om større materielle skader, ligesom ingen personer er kommet til skade i området.

I Aabenraa frygtes vandet at stige op til 179 centimeter over dagligt vande.

Midt- og Vestjylland

Det har været en rolig nat ved Midt- og Vestjyllands Politi, hvor der ikke har været meldinger om oversvømmelser og øgede vandstande.

- Vi har ikke haft vejrudfordringer hos os. Vi har dog hjulpet nationalt set og støttet i omkringliggende kredse, hvor færdselspolitiet har hjulpet med det her, fortæller vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi Allan Riis.

Dog advarer han trafikanter om at være opmærksomme på glatte veje.

– Der er glat, og vi har netop fået en melding om et glatføreruheld nu her i den nordlige del af Thy, hvor en 47-årig mand er kørt af vejen. Han er ikke kommet til skade, fortæller vagtchefen.

Østjylland

Ifølge Østjyllands Politi er den østlige del af Jylland sluppet billigt efter nattens vejr.

- Det har været stille og roligt, for det hele er foregået længere sydpå i landet.  Der har været lidt sne i løbet af natten, men vi forventer ikke, at det vil skabe flere problemer, siger vagtchefen ved Østjyllands Politi.

Kredsen har ingen meldinger om personskader eller materielle skader.

Nordjylland

Ligesom i den østlige del, så er der heller ikke meget at berette hos den nordligste del af Jylland.

- Sneen ligger over hele Nordjylland. Der er kommet omkring to-tre centimeter i løbet af natten, og det er frostvejr, så det vil blive liggende. Det er til at se, at der ligger sne på vejen, så vi forventer ikke de store problemer. Det havde været anderledes, hvis det blot havde været isglat, fortæller vagtchefen ved Nordjyllands Politi.

Der er ingen meldinger om oversvømmelser, personskader eller materielle skader som følge af vejret.

Fyn

Særligt de sydlige kystbyer på Fyn har været mærket efter nattens stormflod, fortæller kommunikationsmedarbejder ved Fyns Politi, Charlotte Nyborg.

- Der har været oversvømmelser i Faaborg og Assens, og der har også været lukkede veje i Svendborg, ligesom der har været meldinger om oversvømmelse i Nyborg, hvor der har været en del vand i voldgraven.

Ifølge Charlotte Nyborg er oversvømmelserne på retur og skaber ikke længere større problemer på øen.

- Vi er ved at være der, hvor vi snart lukker vores beredskab, og borgerne selv skal ud og observere, hvad der har været af skader i løbet af natten.

Heller ikke på Fyn har der været meldinger om personskader.

Helikopterbilleder fra Nyborg Havn torsdag morgen.

Midt- og Vestsjælland

Værst har det været i kystbyerne Greve, Solrød, Køge, Stevns og Kalundborg i Midt- og Vestsjællands kreds.

- Men vandet synker i en sådan grad, at vi har stoppet kriseberedskabet omkring midnat. Vi har ingen meldinger om ukontrollerede følgeskader. Havnene har været fyldt op til randen og nogle steder er den gået over, men ingen er kommet til skade. Vejen til Reersø har været lukket i et par timer. Det samme har vejen til Strøby Egede øst for Køge, fortæller pressevagt ved Midt- og Vestsjællands Politi Martin Bjerregaard.

Der er ingen meldinger om personskader.

- Nu skal vi ud og tjekke om flere veje har fået følgevirkninger af den forhøjet vandstand, fortæller Martin Bjerregaard.

Vandstanden i Køge toppede sidst på eftermiddagen på det højeste niveau i over 100 år

Sydsjælland og Lolland Falster

Hos Sydsjællands Politi er der igen kontrol, men der har været mere at se til i løbet af natten.

- Vi nedsatte kriseberedskabet klokken tre i nat og har ikke haft det store. Det har været enkelte steder med vand på kørebanen og en å-ulykke med vandproblemer, men det fik vi stoppet. Der har været digebrud i Stege og Stege Havnekaj har været kollapset, men det blev afværget, fordi vandet ikke steg så højt. Desuden har der været lidt ved Borremosen, fortæller vicepolitiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Peter Compen.

I nat har 200 husstande i området været uden strøm, som følge af stormfloden. De fleste fik strømmen tilbage i løbet af natten. Men 48 husstande er fortsat uden strøm i Faxe Ladeplads, Nysted og Præstø.

- Vi arbejder på at få strømmen tilbage. Men udfordringen er, at kabelskabene er blevet ødelagt, fordi vandet har fået dem til at brænde sammen. Skabene skal reetableres, og det kan vi ikke gøre før vandet er trukket helt tilbage. Vi regner med, at det sker i løbet af i dag. Vi har blandt andet pumper ved Faxe Ladeplads for at hjælpe vandet på vej, siger kommunikationschef i SEAS NVE, Rikke Harbo Trikker.

Nordsjælland

Hos Nordsjælland er natten forløbet roligt, og der er ingen meldinger om konsekvenser grundet vejret..

- Der er ikke noget særligt, vi har været involveret i. Det er glat, men det er folk jo klar over, siger vagtchef ved Nordsjællands Politi, Ole Hestbæk.

Københavns Vestegn

Hos Københavns Vestern er det gået værst ud over Hvidovre, nærmere bestemt Bendstrupvej og Hvidovre Strandvej, hvor der har ligget en vanddæmning.

- Vejen er delvist spærret. Vi fortsætter, så længe, der er problemer, så det bliver et stykke op af dagen, siger Tim Ole Simonsen, pressetalsmand for Hovedstadens Beredskab.

- Det kører fint. Vi slap jo billigt. Det er kun enkelte husejere, som har fået gener. Vi har meldinger om tre hustande, som har taget vand ind. Jeg kender ikke skadernes omfang. Nu skal vi rydde op og fjerne watertubes. Vi har en patrulje ude i Hvidovre, som kan aflede trafikken, hvis det bliver nødvendigt, siger Vagtchef ved Københavns Vestegns Politi, Lars Jørgensen.

København

I hovedstadsområdet har den forhøjede vandstand skabt udfordringer.

- Vi har hele natten igennem haft en pumpeindsats i gang ved Harestrup Å. Vandet har oversvømmet 5-10 private ejendomme og forårsaget ret omfattende skader. Der var et efterskvulp på grund af tidevand, men det gav ikke noget postyr. Derudover har der været forhøjet vandstand i Dragør og omkring sydspidsen af Amager ved Kalvebodvej, som er relativt ubebygget med få ejendomme, som har taget skade, siger Tim Ole Simonsen pressetalsmand for Hovedstadens Beredskab.

Her er ingen meldinger om personskader.

Bornholm

På Bornholm steg vandstanden omkring 85 centimeter i Rønne Havn og rundt omkring på øen. Ifølge Bornholms Politi går der noget tid, før det lægger sig igen.

- Men det har ikke skabt problemer eller uheld andet end nogle træer væltede i går, siger vagtchef ved Bornholms Politi, Jan Clausen.

stormflod