Samfund

Med vandet kommer rotterne - sådan sikrer du dit hjem

Vandmasserne kan presse rotterne op på steder, som de ellers ikke færdes.

Normalt lever rotterne i bedste velgående nede i kloakkerne, men når der kommer store vandmængder, som der gjorde i nat, så bliver rotterne pressede.

Og de store vandmasser i kloakkerne kan resultere i to scenarier, forklarer Claus Schultz, som er teknisk chef i skadedyrsbekæmpelsesvirksomheden Rentokil.

- Enten bliver rotterne fanget af vandet i kloakkerne, og så er det jo rigtig god skadedyrsbekæmpelse. Ellers bliver de presset op andre steder, end de normalt plejer at færdes. Og så har vi et problem, hvor vi ellers ikke normalt ser rotter, siger Claus Schultz.

Det skete blandt andet, da København blev oversvømmet efter et kæmpe regnskyl i juli 2011.

Sådan holder du rotterne ude

Og rotterne kan godt hænde at søge indendørs, så skadedyrseksperten har et par gode råd, der skulle holde rotterne ude af privaten.

- Hvis man har en rist eller lignende i gulvet derhjemme, så sørg for at den ikke er løs. Sæt eventuelt noget tungt oven på. Og husk at lukke låget til toilettet, der kan rotterne nemlig også komme op - også selv om du bor på femte sal.

Han råder også folk til at lade være med selv at gå i, eller stikke hænderne i, vandet i foreksempel oversvømmede kældre uden handsker. Det kan man nemlig blive syg af, hvis rotterne har efterladt ekskrementer og urin i vandet. I 2011 døde en 62-årig mand af sygdommen leptospirose, også kendt som Weils sygdom. Manden blev smittet, da han ryddede op i sin kælder. Kloak-vandet var steget op i kælderen under skybruddet over København, og det var forurenet af døde rotter og urin og afføring fra rotter.

- Så lad de professionelle om at rydde op sådanne steder, siger Claus Schultz.

Et godt år for rotterne

Og lige præcis i 2016 har der været mange rotter på spil. Faktisk har året tangeret en rekord med hele 160.000 anmeldelser til Rentokil.

- Det hænger nok sammen med de nye regler om, at man ikke længere må bruge rottegift, og det varme efterår, som har givet rotterne mulighed for at få et ekstra kuld unger, slutter Claus Schultz.