Mænd ryger mindre - men kvinderne pulser løs
Årlig undersøgelse af rygevaner viser, at færre mænd ryger, mens andelen af kvinder stagnerer. Samlet er rygning på det laveste siden 1950'erne.
For første gang i fem år falder antallet af rygere i Danmark, skriver Politiken torsdag.
Blot 16 procent fylder lungerne med røg hver eneste dag, mens tallet i en årrække har ligget stabilt på 17 procent. Dermed har danskernes rygning nået sit laveste niveau siden de første målinger i 1950’erne, og det er mændene, der går forrest i den udvikling.
Mens det nu kun er 15 procent af mændene, der ryger dagligt, står kvinderne fast på 17 procent. Det viser den årlige officielle undersøgelse af danskernes rygevaner, som Gallup på vegne af Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen har udført blandt godt 5.000 borgere fra 15 år og op.
Et fald på et procentpoint lyder måske ikke af meget, men det dækker over, at folk i titusindvis dropper tobak.
Er du også en af dem, der enten har droppet tobakken eller gerne vil?
Mange kvinder er afhængige
Årligt koster rygning 13.600 danskere livet. Tobak er den enkeltfaktor, der er mest skadelig for danskernes helbred, og røg skærer over tre år af befolkningens gennemsnitlige levealder.
Derfor glæder direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, sig over for Politiken over udviklingen.
- Det går den rigtige vej. Men højst overraskende er det kvinderne, der har sværest ved at holde op med at ryge. De føler sig meget afhængige. Det bekræfter for mig, at det er afgørende, at vi forhindrer børn og unge i at begynde.
Mens 49 procent af kvinderne oplever sig som meget afhængige af nikotin, gælder det kun for 36 procent af mændene.
Et år med fald er ikke nok
Der er ifølge Sundhedsstyrelsen indikationer i videnskaben på, at kvinder har sværere ved at holde op med at ryge, og at rygestopmedicin virker mindre godt for kvinder end for mænd.
Specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Mads Lind finder det positivt, at danskernes dagligrygning ser ud til at falde, fordi der blandt fagfolk på grund af flere års stilstand i rygemønstret har bredt sig en bekymring om, hvorvidt det var muligt at få antallet af daglige rygere længere ned.
Men han advarer mod at drage forhastede konklusioner, før der har været et fald flere år i træk.
- Vi vurderer derfor, at der stadig er behov for nye indsatser. Og faldet må ikke være en sovepude, men må tværtimod anspore til endnu hårdere arbejde med at nedbringe rygning, siger Mads Lind til Politiken.
Ny kampagne på vej
Han henviser til, at der i forbindelse med kræftplan 4 er afsat penge til en kampagne rettet mod børn og unge samt penge til rygestopmedicin.
Mads Lind kalder det 'bekymrende', at kun mændene holder op med at ryge, og at andelen af storrygere med mindst 15 cigaretter om dagen står stille på syv procent.
- Vi begynder at kunne se forskydninger i de kønsforskelle, vi har set på sygdomme relateret til tobak, og de forskydninger er til kvindernes ulempe. Forskning peger på, at kvinders helbred er mere sårbart over for tobak end mænds, siger Mads Lind.