Samfund

Muslimer rydder op efter nytårsfest på Rådhuspladsen: - Det er ikke bare skraldet, vi er her for

En gruppe muslimer stod søndag morgen tidligt op for at fjerne skrald efter københavnernes nytårs-brandert. Hensigterne er langt fra kun oprydning.

Klokken er 8 søndag morgen. Mellem smadrede flasker, nedtrådt konfetti og brugte plastikglas går en flok på omkring 30 glade mennesker rundt i grønne refleksveste med skraldesække og koste. Her er både børn og voksne, og der står mad klar til de morgenfriske. 

Om få timer er det ikke til at se, at hundredevis af danskere natten forinden sprang festligt ind i det nye år på Rådhuspladsen i København.

Vi er her for at vise, at vi også er en del af samfundet, 

Imad Malik, initiativtager bag 'Muslimer for fred'

De grønne veste kalder sig for 'Muslimer for fred', og de har i de seneste seks år samlet skrald netop her på pladsen nytårsdag. 

- Det er ikke en oprydning, der redder verden, men det er den lille symbolske gestus, der kan inspirere nogle og give et positivt billede af vores samfund, muslimer og det, som vi mener er den rigtige side af islam, siger Imad Malik, der er initiativtageren bag 'Muslimer for fred' 

En symbolsk gestus

De gør det for at komme fordommene til livs. For at tage snakken med dem, der stiller spørgsmålstegn ved deres religion. Men mest af alt er det en symbolsk gestus, der skal vise samfundet, at de er tro mod deres land. Danmark. 

- Vi vil gerne vise, at vi også er en del af samfundet. Vi ser det som en god gerning at hjælpe sine medmennesker. Der findes etniske danskere, som slet ikke kender folk med muslimsk baggrund, og enten har fordomme eller er nysgerrige omkring det, fortæller Imad Malik. 

- Så det er ikke bare skraldet, vi er her for. Hvis ikke vi fjernede det, ville Københavns Kommune gøre det. Vi vil også gerne sende et positivt signal til alle danskere, muslimer som ikke-muslimer, siger han. 

Kæmper mod radikalisering 

'Muslimer for fred' er oprettet af Danmarks ældste muslimske organisation, Islams Ahmadiyya Menighed og startede i det små i Hvidovre, hvor omkring 30 mennesker ligeledes - blandt andet foreningsarbejde - samlede skrald efter nytår.

Et af vores mål er at vise danskerne, at der en anden side af islam,

Imad Malik, initiativtager bag 'Muslimer for fred'

Siden da er gruppen vokset og tæller i dag mere end 500 medlemmer - og lokalisationen er flyttet til Rådhuspladsen, hvor der er en hel del mere nytårsskrald at samle ind. 

Det bliver lagt i sække under mottoet 'Kærlighed til alle, had til ingen' - og det er lige netop hadet, foreningen vil til livs. 

- De negative historier om muslimer fylder utrolig meget i den offentlige debat. Vi hører om terror og personer, som er illoyale over for det land, de bor i. Vi hører om unge mennesker, som rejser til Syrien og kæmper for ISIS - og derfor også vælger at kæmpe mod Danmark, fortæller Imad Malik og fortsætter: 

- Et af vores mål er at vise danskerne den rigtige side af islam, som vi ser det. Og vi vil samtidig gerne fortælle de unge muslimer, at man skal tjene og være loyal over for det land, man bor i. 

For nyligt var der én, som skrev til os, at det, vi lavede, tydeligvis bare var en facade,

Imad Malik, initiativtager bag 'Muslimer for fred'

Udover oprydningen på Rådhuspladsen nytårsdag har foreningen haft flere andre initiativer i løbet af året. Heriblandt en indsamling for uledsagede unge flygtninge, uddeling af mad i december måned og en landsdækkende kampagne mod radikalisering, som netop er rettet mod de unge. 

Etniske danskere mest kritiske

Og mange muslimer tager godt imod foreningen, fortæller Imad Malik. Faktisk kommer mange af de kritiske røster fra etniske danskere - og især via de sociale medier. 

Vi gør små ting for at udvikle os selv og ændre på opfattelsen af muslimer i Danmark. Og det rejser måske ikke den store samfundsdebat. Men det er langt mere vedvarende,

Imad Malik, initiativtager bag 'Muslimer for fred'

- For nyligt var der én, som skrev til os på Facebook, at det, vi lavede, tydeligvis bare var en facade for noget andet. Men generelt modtager vi meget få negative henvendelser. 98 procent bakker op om vores arbejde, og de sidste to procent drukner i mængden, siger han og understreger, at foreningen sjældent går til modsvar.

Det er heller ikke foreningens hensigt at bidrage med moraliserende stemmer i samfundsdebatten, siger han. 

- Vi gør små ting for at udvikle os selv og ændre på opfattelsen af muslimer i Danmark. Og det rejser måske ikke den store samfundsdebat. Men det er langt mere vedvarende. 

Selv kom Imad til Danmark i 1984. Han flygtede fra Pakistan med sin mor og far. I dag arbejder han deltid på en ungdomsskole og er i gang med at færdiggøre sin universitetsuddannelse som religionshistoriker. Både Imad og hans mor er medlemmer af 'Muslimer for fred'.