Samfund

12 børn fik øjenskader i forbindelse med fyrværkeri: Fire personer får varige mén

Nytårsfejringen har igen i år kostet flere danskere deres syn og fingre.

Fyrværkeriet ser fantastisk ud, når det lyser op på himlen, men det kan få store konsekvenser, hvis noget går galt.

Det kan 98 danskere bekræfte efter en nytårsnat, hvor 30 procent flere end sidste år har fået skader af fyrværkeri.

Den hyppigste skade er på øjnene. De danske øjenklinikker har registreret, at 25 personer har fået øjenskader. 12 af dem er børn og fire af øjenskaderne betegnes som alvorlige.

- En af de alvorlige øjenskader skete, da en person fik et nedfaldent fragment fra noget fyrværkeri i øjet, siger overlæge Jørgen Villumsen fra Region Hovedstadens øjenafdeling på Glostrup Hospital

Beredskaberne fik et travlt nytår

Tallene fra regionerne, som er indsamlet ud fra alarmcentralopkald i hele landet, er ifølge Ole Mazur Henriksen, som er præhospital lægelig chef i Region Sjælland, langt over normalen. Sidste år fik 75 danskere skader nytårsaften.

- Det er svært at sige, hvad der ligger bag, men når vejret er til at skyde fyrværkeri af, så er det klart, at der kommer flere skader end hvis det var helt umuligt, siger Ole Mazur Henriksen. 

På Odense Universitets Hospital har akutmodtagelsen godt kunne mærke, at der der er kommet mange ind med fyrværkeriskader.

Akutberedskaberne har dermed haft en travl aften, hvor rekordmange brande også prægede deres arbejdsdag. I alt blev 1153 ambulancer, akutlægebiler og akutbiler sendt på vejene.

De har endnu ikke opgjort, hvilke skader, der er sket og hvor alvorlige de er, blot at de er indberettet i løbet af aftenen og natten.