Samfund

Odds på Dronningens nytårstale: Her er ordene, der kan gøre dig rig

Dronningens nytårstale er populær hos bookmakerne, men hvilke ord nævner hun mon i talen i år? Gæt med her.

Traditionen tro vil Dronning Margrethe byde det nye år velkommen i sin nytårstale, som mange danskere trofast følger foran tv-skærmene 31. december klokken 18.00.

Men det er ikke kun festligt stemte danskere, der ser frem til denne begivenhed. Også spilleglade danskere og bookmakerne har ventet på dette højdepunkt.

Det er nemlig muligt at spille regentens tale - på alt lige fra specifikke ord til årstal. Men hvad skal man spille på for at høste en gevinst? Vi spørger en ekspert i Kongehuset om, hvad Dronningen højst sandsynligt vil komme ind på i sin tale, og vi tager et kig på årets nytårsodds.

Dropper politik

Året 2016 har været et turbulent år på den politiske scene. Både herhjemme og i udlandet.

Trods alle odds overraskede Storbritannien ved at melde sig ud af EU ved den såkaldte Brexit-afstemning. Og også resultatet af præsidentvalget i USA kom bag på hele verden. Her løb den amerikanske mangemilliardær og forretningsmand Donald Trump som bekendt med hvervet som USA's kommende præsident.

Herhjemme har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) - efter et ultimativt krav fra Liberal Alliance - dannet en ny trekløverregering.

Men det er ikke sandsynligt, at Dronningen vil tale om disse emner, siger Trine Larsen, der er journalist på Billed-Bladet og ekspert i Kongehuset.

- Det ville jeg ikke sætte mine penge på. Det er ikke sådan noget, Dronningen nævner. Det er alt for politisk. Dronningen er i tidligere taler kommet ind på, hvordan vi skal behandle andre, men det er ikke politisk. Det er medmenneskeligt, siger hun til TV 2.

Hilsner til de arbejdende

Ifølge Trine Larsen er det i stedet mere sandsynligt, at Dronning Margrethe vil tale om de mennesker, der er på job nytårsaften.

- Den er altid stensikker med dem, der gør tjeneste uden for Danmark eller må arbejde nytårsaften: Læger sygeplejersker, politifolk, siger Trine Larsen.

Årets nytårstale: Disse ord giver mest igen

 • 888ligaen: Odds 500
 • Will Grigg's on fire: Odds 500
 • Zlatan: Odds 500
 • Odense Boldklub: Odds 500
 • Yakety-yakety-yakety-yak: Odds 500
 • Sansa Stark: Odds 350
 • Nicki Pedersen: Odds 350

Kilde: 888sport.dk og Oddset

- Færøerne er sikker

Trine Larsen kommer også med andre gode bud.

- Hvis jeg skulle sætte penge på noget, hvor jeg er sikker på, at de kommer igen, ville det helt sikkert være Færøerne, for der var hun oppe på togt i sommer og havde en helt forrygende tur. En af de bedste ture nogensinde. Blandt andet på grund af det forrygende vejr. Og det kan man selvfølgelig ikke slippe afsted med uden også at nævne Grønland, siger Billed-Bladets journalist.

Bookmakerne er dog tilsyneladende enige med Trine Larsen i den vurdering. Et bet på Færøerne står således kun til odds 1.001 hos Bet365. Satser du 1.000 kroner kan du altså blot vinde én krone.

Flygtninge, terror og krig

Ifølge adskillige bookmakerne er der også stor sandsynlighed for, at ordet "flygtninge" vil indgå i talen. Ordet er blandt favoritterne med et odds på 1.15, mens “Syrien”, “terror” og “krig” giver henholdsvis odds 1.18, 1.25 og 1.28 i skrivende stund på Oddset.

Under sidste års tale kom det som en stor overraskelse, at Dronningen proklamerede, at Prins Henrik ville trække sig tilbage til en pensionisttilværelse. Den beslutning kan give ekko i årets tale, vurderer Trine Larsen.

- Hun kommer måske nok til at sige noget med ”min mand”. En anledning, hvor hun vil takke for, at folk har taget så godt imod hans ønske om at blive pensionist. Hun bliver sjældent personlig, men på den anden side går det jo ind under en større ramme om monarkiets virke.

Abdicere

Et af de ord, der giver gode odds, er "abdicere", der også optræder på bookmakernes liste. Her er ordet vurderet til odds 20. Men ifølge Trine Larsen bør danskerne ikke spille på det.

- Jeg vil ikke sætte penge på abdicere. Det kommer ikke til at ske, siger hun.

Få her gode råd til at undgå fejl, når du skal oddse på, hvad Dronningen siger i sin tale:

Dronningens nytårstale: Undgå de klassiske fejl, når du oddser

 1. Undgå "Søens folk"

  "Søens Folk" har i skrivende stund odds 5. Men ifølge Betxpert skal man ikke lade sig snyde. Dronningen har nemlig aldrig nævnt ordet i en nytårstale.

 2. Dronningen er som regel politisk neutral

  Hvis du overvejer at oddse på "folketingsvalg", "dagpenge" eller lignende, bør du genoverveje det. Dronningen forholder sig nemlig som regel neutral, når det kommer til politik.

 3. Ingen vejrudsigt, Kähler-vaser eller Den Store Bagedyst

  Dronningens nytårstale er fokuseret og intelligent. Det er derfor usandsynligt - trods stor interesse fra danskerne - at regenten vil nævne eksempelvis Den Store Bagedyst, vejrudsigter eller Kähler-vaser.

 4. Ingen bøjningsgrader

  Hvis du har oddset på "flygtninge", vinder du ikke penge, hvis Dronningen nævner ordet "flygtningene".

 5. Taleskriverens sprog

  Dronningens og taleskriverens sprog og udtryk er ændret over tid siden 1972. Eksempelvis er ordet "atter" (odds 4.5) brugt næsten hvert andet år tidligere, men ikke de seneste seks år, hvor det mere moderne ord "igen" er blevet foretrukket.

 6. Hold dig til få ord

  Betvaluen på mange ord er fatal ringe. Mange endda helt ned til 0 procent. Alligevel hopper folk notorisk i de klassiske fælder hvert år. Spillerne er med andre ord meget dårlige til at spille på nytårstalen.