Samfund

Flere og flere holder nytår med fremmede: - Vi er blevet mere modige

Flere danskere er begyndt at bruge apps og andre tjenester til at finde nytårsfesten. Og det er ikke nødvendigvis med nogen, de kender.

Flere danskere vælger at holde nytår med vidtfremmede mennesker, som de finder via sociale medier.

Sidste år brugte 65.000 danskere for eksempel appen Heaps, hvor man kan søge efter fester i grupper, til at finde nytårsaften og i år regner folkene bag med, at over 100.000 vil finde nytårsfesten via appen.

Og det skyldes, at vi har fået flere muligheder for at udbrede vors netværk via for eksempel sociale medier.

- Vi er blevet mere modige på grund af de sociale medier. Det er ikke bare enkeltpersoner – nu er det faktisk gud og hver mand, der går ind og søger på fester i området, siger  Nathalie C. Larsen, der er digital chef hos Lead Agency og har stor viden om sociale medier, til TV 2.

Tager det første møde online

Indtil videre har 93.000 danskere sat sig som interesserede i at finde en nytårsfest på appen Heaps, hvoraf de fleste er i alderen mellem 20 og 35 år. 

Vi tager det første møde online og derefter tager vi den så offline

Frederik Bjergager Christiansen, Heaps

- Vores generation er blevet vant til at bruge de sociale medier som en connection-platform. Vi tager det første møde online og derefter tager vi den så offline - helt modsat af hvordan det har været tidligere, siger Frederik Bjergager Christiansen, der er marketingsdirektør i Heaps, til TV 2.

Langt de fleste brugere finder festen i sidste øjeblik her i dagene op til nytårsaften, men de første planlægger det allerede i september, fortæller han.

- Vi kan se, at folk synes det er fedt at komme ud og møde nogle andre mennesker, hvor man ikke ved, hvad der skal ske andet end, at der skal festes. Man kommer med paraderne nede, forklarer Frederik Bjergager Christiansen, der også selv skal feste med fremmede nytårsaften.

Teknologien skubber

Også programmet 'Festen og Gæsten' på radiostationen P3 skildrer denne tendens, hvor lytterne ringer ind for at invitere eller finde en nytårsfest med helt tilfældige andre danskere.

Vi er blevet så utålmodige i dag, at vi har ikke tid til at vente på venskaber

Mikael Hofmann, parterapeut

Det er specielt teknologien, der har skubbet danskerne ud over rampen og mænge sig med fremmede.

- Vi har en masse mulighed for at møde nye mennesker. Vi kan afsøge vores festgæster ret grundigt inden og forholde os til om det er nogle, vi gider være sammen med. Det er ikke så suspekt mere, siger Nathalie C. Larsen.

Hun tror, at tendensen vil fortsætte over de kommende år.

'Vi har ikke tid til at vente på venskaber'

Mikael Hofmann, der er parterapeut hos Bedre Parhold, mener det sker som led i, at folk har så travlt hele tiden.

- Vi er blevet så utålmodige i dag, at vi har ikke tid til at vente på venskaber, forfremmelser, dates. Det skal bare gå super stærkt, og det kan det jo med de her apps, siger han til TV 2.

Han advarer dog også om ulemperne ved tendensen.

- Vi skal være opmærksomme på de farer, der er ved at leve på den her måde ved altid at være online. Det hele bliver så overfladisk, siger Mikael Hofmann.