Steffen fik 11 sting efter nytårsstunt: Her er hjælp til sikker sabling
Du har måske hørt om champagnesabling – altså det at åbne en champagne med en sabel – men pas på. Det kan være farligt.
Hvis du er typen, der godt kan lide at imponere nytårsgæsterne med din sabel, så er det meget vigtigt, at du læser videre.
At åbne nytårschampagnen med en sabel ser nemlig spektakulært ud, men det er ikke ufarligt.
Den opsigtsvækkende metode, der også kaldes sabrage, stammer fra slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet, hvor den blev indført og praktiseret af kavaleriofficerer i Napoleons hær.
Og nu om dage fremmes metoden også på flere hjemmesider, der sælger sabler til netop dette formål.
Advarsel: Stærke billeder længere nede i artiklen
Havde en del champagne
Men man skal altså passe på, hvis man overvejer at give sig i kast med en gang sabrage. Det kan Steffen Flarup fra Viborg bevidne. Sidste år skulle han holde nytår, og der skulle selvfølgelig champagne til.
- Vi var samlet sidste nytårsaften, jeg og nogle kammerater, som havde en del champagne. Så ender det med, at jeg skal åbne sådan en flaske lige omkring klokken halv tolv, siger han til TV 2.
Ikke særlig svært
Ifølge Steffen Flarup var der derefter lagt op til, at halsen skulle sables af en champagne. Og selve teknikken er ikke særlig svær, fortæller han.
- Og det går også fint, lige indtil jeg skal ind og sætte flasken på bordet. For den bliver jo temmelig glat sådan en flaske, når du åbner den med sabel. Da jeg så skal sætte den ned på bordet, er jeg ved at tabe den ud af hånden, og da jeg vil gribe den, slår jeg hånden ned i flasken.
At det ikke blot er en lille rift går med det samme op for bilsælgeren fra Viborg.
- Hele min tommelfinger bliver skåret op, siger han.
Blodspor på gulvet
Steffen Flarup vil imidlertid ikke have sin nytårsaften ødelagt af uheldet, så han forsøger at holde lav profil.
- Jeg sagde ikke engang noget til de andre drenge. Jeg gik bare stille og roligt hen til håndvasken og skyllede, og så tog jeg et viskestykke omkring.
Den usædvanlige adfærd og et blodspor henad stuegulvet fik dog hurtigt kammeraternes opmærksomhed.
- De andre fik overtalt mig til at tage en taxa på skadestuen, hvor jeg kom til med det samme, mens de andre sad og drak champagne i venteværelset, siger han.
Det var med andre ord – i Steffen Flarups tilfælde - ikke selve sablingen, der var skyld i uheldet, men det kan den være, hvis man ikke ved, hvordan man skal gøre.
Guide til sikker sabling
Den tidligere Danmarksmester i champagneåbning med sabel, Marianne Sass Petersen, er enig i, at det er vigtigt at være forsigtig og godt forberedt, hvis man vil åbne sin champagne med en sabel.
Til dagligt sælger hun sabler til formålet, og hun underviser også i, hvordan man skal gøre.
Først og fremmest forklarer hun, at champagnen skal være kold. Hvis ikke flasken er kold, kan den eksplodere eller gå af før tid. En anden vigtig tilføjelse er flaskens retning:
- Stålet skal ikke tages af, før man kan skyde mod et sikkert sted, siger hun til TV 2 og tilføjer, at man skal gøre det udendørs og i dagslys.
Marianne Sass Petersen forklarer, at det handler om præcision.
Her er en guide til, hvordan du skal gøre, hvis du død og pine må åbne din mousserende vin med et stikvåben. Den er lånt fra champagnesabling.dk:
Og så kan vi jo tilføje dette tip udledt af Steffen Flarups oplevelser nytåraften sidste år: Pas på flasken, når proppen er røget af. Den er skarp.