Samfund

Steffen fik 11 sting efter nytårsstunt: Her er hjælp til sikker sabling

Du har måske hørt om champagnesabling – altså det at åbne en champagne med en sabel – men pas på. Det kan være farligt.

Hvis du er typen, der godt kan lide at imponere nytårsgæsterne med din sabel, så er det meget vigtigt, at du læser videre.

At åbne nytårschampagnen med en sabel ser nemlig spektakulært ud, men det er ikke ufarligt.

Den opsigtsvækkende metode, der også kaldes sabrage, stammer fra slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet, hvor den blev indført og praktiseret af kavaleriofficerer i Napoleons hær.

Og nu om dage fremmes metoden også på flere hjemmesider, der sælger sabler til netop dette formål.

Advarsel: Stærke billeder længere nede i artiklen

Havde en del champagne

Men man skal altså passe på, hvis man overvejer at give sig i kast med en gang sabrage. Det kan Steffen Flarup fra Viborg bevidne. Sidste år skulle han holde nytår, og der skulle selvfølgelig champagne til.

- Vi var samlet sidste nytårsaften, jeg og nogle kammerater, som havde en del champagne. Så ender det med, at jeg skal åbne sådan en flaske lige omkring klokken halv tolv, siger han til TV 2.

Og det går også fint, lige indtil jeg skal ind og sætte flasken på bordet.

Steffen Flarup

Ikke særlig svært

Ifølge Steffen Flarup var der derefter lagt op til, at halsen skulle sables af en champagne. Og selve teknikken er ikke særlig svær, fortæller han.

- Og det går også fint, lige indtil jeg skal ind og sætte flasken på bordet. For den bliver jo temmelig glat sådan en flaske, når du åbner den med sabel. Da jeg så skal sætte den ned på bordet, er jeg ved at tabe den ud af hånden, og da jeg vil gribe den, slår jeg hånden ned i flasken.

At det ikke blot er en lille rift går med det samme op for bilsælgeren fra Viborg.

- Hele min tommelfinger bliver skåret op, siger han.

Blodspor på gulvet

Steffen Flarup vil imidlertid ikke have sin nytårsaften ødelagt af uheldet, så han forsøger at holde lav profil.

- Jeg sagde ikke engang noget til de andre drenge. Jeg gik bare stille og roligt hen til håndvasken og skyllede, og så tog jeg et viskestykke omkring.

Den usædvanlige adfærd og et blodspor henad stuegulvet fik dog hurtigt kammeraternes opmærksomhed.

- De andre fik overtalt mig til at tage en taxa på skadestuen, hvor jeg kom til med det samme, mens de andre sad og drak champagne i venteværelset, siger han.

Det var med andre ord – i Steffen Flarups tilfælde - ikke selve sablingen, der var skyld i uheldet, men det kan den være, hvis man ikke ved, hvordan man skal gøre.

Tidligere Danmarksmester i champagneåbning med sabel, Marianne Sass Petersen fortæller. at det handler om præcision.

Guide til sikker sabling

Den tidligere Danmarksmester i champagneåbning med sabel, Marianne Sass Petersen, er enig i, at det er vigtigt at være forsigtig og godt forberedt, hvis man vil åbne sin champagne med en sabel.

Til dagligt sælger hun sabler til formålet, og hun underviser også i, hvordan man skal gøre.

Først og fremmest forklarer hun, at champagnen skal være kold. Hvis ikke flasken er kold, kan den eksplodere eller gå af før tid. En anden vigtig tilføjelse er flaskens retning:

- Stålet skal ikke tages af, før man kan skyde mod et sikkert sted, siger hun til TV 2 og tilføjer, at man skal gøre det udendørs og i dagslys.

Marianne Sass Petersen forklarer, at det handler om præcision. 

Her er en guide til, hvordan du skal gøre, hvis du død og pine må åbne din mousserende vin med et stikvåben. Den er lånt fra champagnesabling.dk:

Sådan sabler du en champagne

 1. Vær ædru

  Sabrering bør altid foregå i ædru tilstand, og man bør være over 18 år. Vi har med alkohol og våben at gøre. Nytårsaften anbefales det at sable før Dronningens tale og nyde de sablede bobler hele aftenen.

 2. Køleskabskold champagne

  Flasken skal være køleskabskold - fire grader. Hvis den ikke er det, så stiger trykket i flasken, og så risikerer man enten, at proppen springer af før tid, eller endnu værre: At flasken eksploderer.

 3. Brug en farvet flaske

  Vælg en farvet flaske. I en gennemsigtig flaske er glasset meget hårdt, og så kan det være meget svært at sable flot. Jo mere pigment, der er i flasken, jo svagere er glasset, og jo lettere er det at sable. Du kan kun sable champagne og mousserende vin. Ikke øl eller vin, for der er ikke tryk nok i flasken

 4. Vent med at åbne folien

  Tag først ståltråden af flasken, lige inden du sabler. Hvis du gør det for tidligt, risikerer du, at proppen ryger af i utide og rammer nogen. Og så er det i øvrigt også for sent at sable, hvis proppen er fløjet af.

 5. Hold rigtigt på flasken

  Hold rigtigt på flasken. Det vil sige med tommelfingeren oppe i den forhøjning, der er i bunden af flasken. Hvis du holder rundt om flaskens mave, så risikerer du at skære dig, hvis noget går galt. Glasset er skarpt som et barberblad.

 6. En håndsbredde fra kraven

  Lad sablens klinge flugte med flasken, så den rammer flaskehalsens krave med et lige snit. Sæt sablen på flasken cirka en håndsbredde fra spidsen.

 7. Ro i kroppen

  Hav ro i kroppen og armene. Stå afslappet, gerne med god tyngde i fødderne. Sæt albuen på den arm, som du holder flasken i, ind i siden, så den holdes stabilt i ro. Dermed får armen helt naturligt en vinkel på 30 grader, som er den bedste og sikreste måde at holde den. Armen, som holder sablen, holdes i 90 grader.

 8. Én kontrolleret bevægelse

  Når du er klar, fører du i én fast og kontrolleret bevægelse sablen op mod flaskens krave.

 9. Brug sikkerhedsbriller

  Benyt sikkerhedsbriller, briller eller solbriller. Springer en flaske, er det vigtigt at beskytte sine øjne. Brug dem I skal bruge, når I sender fyrværkeri afsted.

 10. Hold sikkerhedsafstand

  Sikkerhedsafstand til mennesker og dyr skal overholdes, da det ikke kun er sablen som er et våben, men også proppen, da den fyres afsted med et så stort tryk, at der også ryger glasskår med ud.

 11. Hunden i snor

  Hold hunden i snor. Hunde løber efter proppen, hvor der sikkert er glas omkring, den kan skære sig, eller træde på proppen, hvis proppen ikke samles op.

 12. Væk fra andre

  Sabl aldrig hen mod nogen. Heller ikke mod dyr, huse osv. Proppen kan flyve langt. Husk at find proppen efterfølgende så dyr osv ikke træder på den.

Og så kan vi jo tilføje dette tip udledt af Steffen Flarups oplevelser nytåraften sidste år: Pas på flasken, når proppen er røget af. Den er skarp.