Skråsikre eksperter og sprogfejl - det klagede I mest over i 2016

TV 2 modtog færre klager i 2016 end året før, men især ét emne var seere og læsere utilfredse med.

Hvis du aldrig fejler, er det fordi, du aldrig prøver.

Med det ordsprog i baghovedet, kan vi konkludere, at vi virkelig har prøvet her på TV 2 i år.

I anledning af årsskiftet har vi kigget på, hvad seerne af TV 2s programmer og læserne på TV 2s hjemmeside har været mest kritiske over for, og her er der især ét emne, der springer i øjnene.

Der er en tendens til, at det er eliten man opsøger og spørger.

Lars Bennike

Seerne var nemlig stærkt utilfredse med dele af TV 2s dækning af præsidentvalget i USA, som ellers hviler på et solidt grundlag. Det siger Lars Bennike, der er TV 2s seerredaktør.

- Nu har jeg kigget en del af dækningen igennem og set, hvad bliver der egentlig sendt på TV 2. Og når jeg kigger sådan på de journalistiske indslag, der bliver lavet, så må man jo sige, at der er ikke den ravnekrog i USA, som ikke har været besøgt, hvor man har snakket med både tilhængere og modstandere af den ene og anden part. Så man har jo været rigtig rundt og kigget på, hvad amerikanerne mente, siger han.

Spådomme er problemet

Problemet opstår imidlertid i brugen af eksperter og den eksplicitte blåstempling af deres prognoser op til valget, mener seerredaktøren.

- Det, som har generet seerne, har været de mange forudsigelser. Meningsmålinger er hvad det er, og der synes jeg, at man kan blive bedre til at deklarere den statistiske usikkerhed, der er. Men kommentatorers forudsigelser om, at især Hillary Clinton stod til at vinde, de slog jo fejl, og det kan jeg godt forstå, at folk blev irriterede over. For vi kan jo bare rapportere, hvad der foregår, og så i øvrigt vente med valgresultatet til folk rent faktisk har stemt.

Københavneri

Der har også været flere klager over en påstået tendens til primært at beskæftige sig med politikerne, og hvad der foregår i København, fortæller Lars Bennike.

- Jeg kan se, at der kommer en del henvendelser til mig med klager over det, som folk kalder københavneri. Og det gælder selvfølgelig ikke mindst en kanal som News, hvor man har meget fokus på det politiske liv og især på Christiansborg, men hvor man måske glemmer lidt, det man med et gammeldags ord kan kalde konsekvenseksperterne, siger Bennike og fortsætter:

- Altså, hvad mener folk ude i landet om de beslutninger, der bliver truffet? Der tror jeg godt, at man kunne blive lidt bedre. For det er rigtig nok, der er en tendens til, at det er eliten man opsøger og spørger, lyder det fra Lars Bennike.

Sprogfejl

Det er heller ikke altid, at vi kan stave eller skrive korrekt på TV 2, og det går sjældent ubemærket hen. Det tyder dog på, at det går lidt bedre end tidligere, siger TV 2s seerredaktør.

- Det går noget bedre - i hvert fald målt på antallet at henvendelser. Sidste år påpegede jeg, at for 2015 havde der faktisk været et rekordhøjt antal sprog- og stavefejlsklager nemlig på omkring 440-450 stykker. Og i år, der kan jeg se, at der er kommet omkring 320-325, altså ca. en tredjedel ned. Og det er jo godt, at der er færre der bliver irriterede over det. Om det så også betyder at der er færre fejl, det kan jeg jo ikke love.